Срещата на върха в йорданската столица Аман се отменя, тъй като "сега няма смисъл да се говори за нищо друго освен за спиране на войната", заяви пред телевизия "Ал Джазира" йорданският външен министър Айман Сафади, цитиран от Ройтерс и БТА.

Йордания отмени срещата на високо равнище, която трябваше да се състои днес в Аман с участието на американския президент Джо Байдън и египетските и палестинските лидери, за да се обсъди ситуацията в Газа, каза Сафади.

Служител на Белия дом каза, че след взрива в болница в Газа, при който загинаха около 500 палестинци, Байдън е отменил планираната след предстоящото му посещение в Израел спирка в Йордания.

"След консултация с краля на Йордания Абдула Втори и предвид дните на траур, обявени от президента на Палестинската автономия Махмуд Абас, президентът Байдън ще отложи пътуването си до Йордания и планираната среща с тези двама лидери и с президента на Египет Ас Сиси", обясни служителят. "Президентът очаква скоро да разговаря лично с тези лидери и се договори да поддържа редовен и пряк контакт с всеки от тях през следващите дни", допълни той.

На път за Израел президентът Байдън изрази съболезнования за загиналите при експлозията в болницата в Газа, съобщи Белият дом.

"Президентът изказва най-дълбоки съболезнования за невинните жертви, загинали при експлозията в болница в Газа, и пожелава бързо възстановяване на ранените", заяви служител на президентството.

След смъртоносната атака в баптистката болница в Газа Байдън е разговарял и с краля на Йордания Абдула Втори, и с премиера на Израел Бенямин Нетаняху. 

"Разтърсен и дълбоко натъжен съм от експлозията в болницата "Ал Ахли Араб" в Газа и ужасяващите човешки жертви", призна в изявление Байдън на път за Израел.

"САЩ са недвусмислено за опазване на живота на цивилните при въоръжени конфликти, скърбим за пациентите, медицински персонал и други невинни хора, убити или ранени при тази трагедия", заяви още той.