Президентът на САЩ Джо Байдън на свой ред подчерта нуждата от създаването на палестинска държава, след като за това призоваха редица световни лидери и държави през последните дни на ескалация на конфликта в Ивицата Газа.

Американският президент заяви, че докато от една страна смята, че ислямистката групировка "Хамас" трябва да бъде елиминирана изцяло, същевременно трябва да бъде намерен път и за създаването на палестинска държава, съобщиха Ройтерс и БТА.

В интервю за предаването "60 минути" на телевизионния канал Си Би Ес (CBS) Байдън заяви, че е "уверен", че Израел ще действа в съгласие с правилата на войната в конфликта си с палестинците. Той допълни, че изпращането на американски военни сили в района не е необходимо.

Американският президент предупреди, че равнището на терористична заплаха в САЩ се е увеличило заради кризата в Близкия изток.

Байдън обмисля посещение в Израел в следващите дни, но все още нищо не е решено окончателно, стана ясно в неделя. Информацията все още е неофициална. Тя е лансирана от високопоставен източник от американското правителство, цитиран от Асошиейтед прес.

На този фон държавният секретар Антъни Блинкън беше на обиколка в Близкия изток през последната седмица в опит да предотврати разрастването на войната на Израел с "Хамас" в по-широк регионален конфликт, като отново възнамерява да посети Израел, където беше само преди два-три дни. 

Блинкън ще направи ново посещение в Израел в понеделник, съобщи ДПА, като се позовава на Държавния департамент.

Обиколката на Блинкън след нападението на "Хамас" миналия уикенд започна от Израел и продължи в Катар, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Египет.

Американският президент заяви категорична подкрепа за Израел и негово посещение там би било ясен знак за подкрепата на САЩ след нападението на "Хамас" на 7 октомври. Източникът на Асошиейтед прес, който е пожелал да остане неназован, не е коментирал в детайли вътрешните дискусии за евентуално пътуване на Байдън в Израел.

В интервю за Си Би Ес (CBS), излъчено в неделя, Байдън все пак предупреди Израел да не окупира повторно Газа. "Мисля, че това би било голяма грешка. Вижте, това, което стана в Газа, според мен е "Хамас", а крайните елементи на "Хамас" не представляват целия палестински народ. И смятам, че би било грешка от страна на Израел да окупира отново Газа", каза американският президент, който обаче добави, че елиминирането на екстремистите е необходимост.

Лидерът на Палестинската автономия Махмуд Абас от своя страна разграничи Палестина от терористичната групировка "Хамас".

Абас заяви, че действията и политиките на ислямистката групировка "Хамас" не представляват палестинския народ, съобщи Ройтерс, като се позовава на официалната палестинска новинарска агенция УАФА.

В телефонен разговор с венецуелския президент Николас Мадуро Абас е определил Организацията за освобождение на Палестина като "единствен легитимен представител на палестинския народ".

"Президентът (Абас) потвърди, че отхвърля убийствата на цивилни и от двете страни и призова за освобождаването на цивилните, затворниците и задържаните и от двете страни", се казва в съобщението на УАФА.