Президентът на САЩ Джо Байдън ще пристигне в сряда на визита в Израел за разговори с израелския премиер Бенямин Нетаняху и ще даде ясно да се разбере, че еврейската държава има право да се защитава, обяви американският държавен секретар Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс.

Блинкън заяви, че след обстойни разговори с Нетаняху Байдън ще потвърди солидарността на САЩ с Израел, който се очаква да предприеме сухопътна атака в Газа.

Еврейската държава се заканва да унищожи групировката "Хамас", която управлява Газа, след като на 7 октомври бойци на групировката нахлуха в Израел и убиха 1300 души, предимно цивилни, в най-смъртоносния ден в 75-годишната история на страната, припомня БТА.

Байдън ще заяви ясно, че "Израел има право и дори задължение да защитава своя народ от "Хамас" и други терористи и да предотврати бъдещи атаки", заяви Блинкън пред репортери след часове на разговори с израелското военновременно правителство в Тел Авив. По време на срещата той беше принуден да се укрие в бункер в продължение на пет минути, когато зазвучаха сирените.

Блинкън каза, че Израел ще информира Байдън за военните си цели и за това как ще провежда операциите "по начин, който да сведе до минимум жертвите сред цивилното население и да даде възможност за достигане на хуманитарна помощ до цивилното население в Газа по начин, който не облагодетелства "Хамас".

САЩ и Израел се споразумяха да разработят план, който ще даде възможност за предоставяне на хуманитарна помощ от държавите дарители и многостранните организации, която да достига до цивилното население в Газа, каза Блинкън.

Израелски военен говорител коментира, че евентуално посещение на Джо Байдън ще има "стратегическо значение", предаде Ройтерс. Запитан от журналисти за едно такова посещение, което според съобщения на медиите в Израел може да бъде вероятно през тази седмица, израелският военен говорител контраадмирал Даниел Хагари каза, че "посещение на президента на САЩ ще има стратегическо значение".

"Стратегическото му значение е за целия Близък изток, както и влиянието, което оказва най-високопоставеният представител на САЩ, идвайки в Израел по време на война", добави Хагари.

След визитата си в Израел Байдън ще замине на посещение в Йордания, където ще се срещне с йорданския крал Абдула Втори, египетския президент Абдел Фатах ас Сиси и президента на Палестинската автономия Махмуд Абас, съобщи говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби.