Страните от НАТО трябва спешно да увеличат производството на оръжия, предупреди украинският външен министър Дмитрий Кулеба преди срещата на министрите от алианса.

В интервю за "Политико" украинският политик заяви, че няма да е възможно да се побеждава на бойното поле в дългосрочен план, ако не се инвестира в производството на повече оръжия. "Докато водим битките днес, трябва да мислим как ще водим битките утре", заяви Кулеба.

Министрите от НАТО ще проведат разговори във вторник и сряда в Букурещ, като се очаква дневният ред да включва въпроса как да се окаже по-добра подкрепа на Украйна, припомня изданието.

"Последният път, когато присъствах на [среща на] министрите на НАТО, дойдох с три думи: оръжия, оръжия и оръжия", припомня Кулеба. "Този път, макар че това искане остава абсолютно остро, ще го уточня, като кажа, че се нуждаем от противовъздушна отбрана, танкове и производствени линии". Украинският министър заяви, че официалните лица трябва да бъдат реалисти - и по-малко да разчитат на непостоянни партньори.

"Налице е един факт: в света има страни, които разполагат с това, от което Украйна се нуждае, но не искат да го продадат в достатъчни количества по политически причини", каза той.

"Вместо да разчитаме на тях и да прекарваме месеци в опити да ги убедим, трябва да се започне производство, така че ... да не изпадаме в зависимост от капризите на трети страни, които имат неща на склад, но не желаят да ги споделят."

"Изгубихме твърде много време - и твърде много животи, и твърде много квадратни километри от нашата земя. Затова смятам - надявам се - че мъдростта ще надделее, че всичко трябва да се прави навреме и не трябва да чакаме да се разиграе поредната трагедия, за да може някой да преодолее психологическите бариери при вземането на едно или друго решение за Украйна", каза Кулеба.

Междувременно стана известно, че Словакия е предала на Украйна 30 бойни машини на пехотата БМП-1. "Имам удоволствието да потвърдя, че 30 словашки бойни машини на пехотата BMP1 бяха прехвърлени на Украйна въз основа на споразумение с Германия. Благодаря на Кристине Ламбрехт за отличното сътрудничество", написа словашкият министър на отбраната Ярослав Наги във Facebook. (БМП-1 е съветска гъсенична бойна машина на пехотата и първата в света масово произвеждана плаваща БМП. Приет е от въоръжените сили на СССР през 1966 г.).

В същото време генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че "Черно море е от стратегическо значение не само за Турция, Румъния и България, а и за НАТО. От 2014 г. засилихме присъствието си там и работим с Грузия и Украйна още отпреди войната". Такъв бе отговорът на въпроса ще има ли алиансът стратегия за Черно море, предаде БТА.

Въпросът бе зададен на дискусия в рамките на годишния форум на Института "Аспен" в Букурещ, организирана преди започващата днес среща на външните министри на страните от НАТО в румънската столица.

Столтенберг подчерта, че алиансът не е част от конфликта в Украйна, но е готов да защити всяка педя от своята територия и призова страните членки на организацията да продължат да предоставят военна и хуманитарна подкрепа на Украйна колкото време е нужно.

"Президентът Владимир Путин се проваля в тази брутална военна агресия. Отговаря с повече бруталност. Виждаме вълна след вълна от нападения срещу болници, училища, срещу цивилни и това е ужасно за Украйна. Това са тежки времена и за останалата част от Европа. Цената, която ние плащаме, е в пари. Цената, която Украйна плаща, е в кръв. Путин ще плати още по-висока цена. Не може да има мир, дълготраен мир, ако демокрацията е застрашена. От години се стремим да имаме по-конструктивен диалог с Русия, но тя бяга от това", добави Столтенберг.

По думите му, когато е започнала войната в Украйна, НАТО не е била изненадана. "Нашето разузнаване имаше индикации какво ще се случи месеци преди това. Бяхме подготвени още през 2014 година. Войната не започна през февруари тази година, а през 2014 година", подчерта генералният секретар на алианса.

На финала той припомни, че най-дългата сухопътна граница на Румъния е с Украйна и Букурещ играе значителна роля в подкрепата за Киев. "В отговор на руската инвазия НАТО удвои бойните си групи от 4 на 8, включително една тук, в Румъния, водена от Франция", припомни Столтенберг.