Във Финландия е открит нов щам на коронавирус, експерти разследват нивото на неговата заразност. Това съобщи в сряда телевизионната компания Yle, цитирана от ТАСС.

Мутацията е идентифицирана от финландскато "Vita Laboratoriot" в южната част на страната. Щамът е наречен Fin-796H. Според лекарите той съдържа мутации, които се срещат в британския и в южноафриканския щам.

"Този ​​щам беше открит при пациент миналата седмица, така че не се знае нищо за неговата инфекциозност и потенциал за разпространение, както и за ваксинална резистентност", казва доцент Тару Мери от "Vita Laboratoriot".

Също така лекарите все още нямат информация къде се е развила тази мутация, но е вероятно това да се е случило извън Финландия, тъй като броят на случаите на коронавирусна инфекция в страната е по-малък, отколкото в други държави, смятат в лабораторията.

Броят на случаите на коронавирусна инфекция във Финландия се е увеличил с 548 на ден и е достигнал 51 595 в сряда.Общо 723 души са починали в страната от усложнения, причинени от инфекцията. Повече от 2 милиона жители са тествани за коронавирус. Най-големият дневен прираст на броя на заразените - 840, е регистриран на 10 декември 2020 г. Освен това в страната са установени 449 случая на инфекция с нови щамове на коронавирус от Великобритания и Южна Африка.

Около 240 хиляди финландци вече са получили ваксината срещу коронавирус, което е около 4% от населението.