Председателката на ръководството на синагога в северния американски град Детройт, близка до местни политици от Демократическата партия, беше намерена вчера намушкана до смърт пред дома си, съобщиха медии и полицията, без да дават мотив, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Извикани на място полицаи и съдебни лекари откриват човек, който лежи на земята, и установяват смъртта му, отбелязва местната полиция в прессъобщение, цитирано от БТА.

Вестник "Детройт фрий прес" идентифицира жертвата като 40-годишната Саманта Уол. "Полицейските служители забелязаха кървава следа, която ги отведе до дома на жертвата, където очевидно е извършено престъплението", посочи градската полиция.

При първия оглед по тялото на жертвата са открити множество рани от нож и разследването е поверено на отдел "Убийства", допълват от полицията и уточняват, че "мотивът за това убийство остава неизвестен".

От синагогата "Айзък Агрий Даунтаун" (Isaac Agree Downtown) в Детройт обявиха във "Фейсбук", че са "в шок и с прискърбие са научили за внезапната смърт на Саманта Уол, нашия председател на борда", без повече подробности.

Според "Детройт фрий прес" Уол е била начело на синагогата от 2022 г., а преди това е работила за членката на Конгреса Елиса Слоткин и е участвала в предизборната кампания на прокурорката от Мичиган Дейна Несел.

И двете жени са демократки.

Несел каза, че е "шокирана, натъжена и ужасена от насилственото убийство на Сам".

"Тя беше най-добрият човек, когото някога съм срещала, мотивирана от искрена любов към нейната общност и нейната страна."

Съединените щати, особено Ню Йорк, са разтърсени от демонстрации и напрежение, а и има и съобщения за насилие между еврейски и мюсюлмански групи, подхранвано от войната в Близкия изток между "Хамас" и Израел, отбелязва АФП.