Решението на Апелативната камара в Хага да увеличи присъдата на Радован Караджич, първия президент на Република Сръбска, от 40 години на доживотен затвор за геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления по време на войната в Босна от 1992-1995 г., предизвика противоречиви реакции в региона, съобщи Танюг.

"Присъдата е скандална и следва най-лошите традиции на трибунала. Тя се основава на лъжесвидетелства и изопачени факти. Очевидно е, че е произнесена от некомпетентни хора, хора без никакви морални устои", каза лидерът на сръбските радикали Воислав Шешел.

"Вместо помирение, съдът в Хага задълбочи раздора между народите", заяви по повод днешната присъда срещу Радован Караджич председателят на парламента на Република Сръбска Неделко Чубрилович. Той обвини съда, че се е обявил в защита на едната страна, а е освободил извършители на документирани престъпления на босненските мюсюлмански сили срещу цивилни сърби.

Председателят на работната група за Западните Балкани в Европейския парламент Едуард Кукан каза, че изричането на окончателната присъда на Радован Караджич представлява "краят на най-трагичната съвременна история в Европа". "В тези тежки моменти моите мисли са със семействата и приятелите на жертвите. Единствено мога да се надявам, че тази присъда ще им донесе чувство на удовлетворение", каза Кукан.

Хърватският президент Колинда Грабар-Китарович коментира, че окончателната присъда на "един от главните идеолози и изпълнители на великосръбската политика" Радован Караджич трябва да послужи като трайно предупреждение за пагубността на тази политика.