Лидерът на босненските сърби от времето на войната в Босна Радован Караджич ще се яви днес пред трибунала на ООН, за да обжалва своята присъда от 2016 г. за геноцид и други престъпления, съобщи ДПА.

Караджич и прокуратрата ще обжалват присъдата от 40 години затвор по 10 точки за жестокости, включително за геноцид в Сребреница и за обсадата на Сараево по време на войната в Босна от 1992-95г.

72-годишният Караджич поиска нов съдебен процес, след като критикува процедурите на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия.

Прокуратурата обжалва оправдаването на Караджич по втора точка в геноцид и настоява присъдата да бъде увеличена на доживотна.

Радован Караджич бе осъден като президент на босненските сърби за геноцид и етническо прочистване на босненските мюсюлмани. Обсадата на Сараево, в която бяха убити 10 000 души в продължение на три и половина години,1 и клането в Сребреница, в което сърбите убиха около 8000 мюсюлмани за няколко дни през юли 1995 г., са смятани за най-ужасните жестокости в Европа след холокоста, отбелязва ДПА.

Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия бе закрит през 2017 г. и затова обжалването ще се води от Механизма за международни наказателни трибунали.