Председателят на Механизма за международните наказателни съдилища Теодор Мерон заяви вчера в Сараево, че окончателната присъда на бившия лидер на босненските сърби Радован Караджич може да се очаква през първото тримесечие на следващата година, предаде агенция Хина.

Караджич беше осъден на първа инстанция на 40 години затвор през март 2016 г. по 10 обвинения, включително геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления по време на босненската война през 1992-95 г. Той беше оправдан по едно обвинение в геноцид.

В случая с военния командир на босненските сърби Ратко Младич, осъден на доживотен затвор на първа инстанция, приключването на процедурата по обжалването може да се очаква до края на 2020 г., каза Мерон.

Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия осъди Ратко Младич на доживотен затвор по 10 от общо 11 точки на обвинението за геноцид в Сребреница, гонения на мюсюлмани и хървати, тероризиране на населението на Сараево с дълготраен обстрел и задържане на войници от силите на ООН за заложници по време на войната в Босна от 1992-1995 г.

Смяната на съдиите в съдебните съвети, които са ангажирани в процесите на Караджич и Младич, няма да забави съществено произнасянето на очакваните присъди, добави Мерон.

Съдията отхвърли твърденията, че някои произнесени в Хагския трибунал присъди са взети под политически натиск.