Над три дузини палестински затворници се завърнаха в неделя в Западния бряг, след като бяха освободени от Израел по силата на споразумение за прекратяване на огъня с "Хамас", предаде Асошиейтед прес.

39-те млади мъже, облечени в сиви затворнически дрехи, бяха посрещнати от няколкостотин доброжелатели в центъра на Рамала. Тълпата вдигна мъжете на раменете си. Мнозина правеха знака на победата и държаха зелените знамена на "Хамас".

Освобождаването стана часове след като "Хамас" освободи 17 заложници, които държеше в ивицата Газа. Това беше третата от четирите планирани размени в рамките на споразумението за прекратяване на огъня, което изтича в понеделник.

"Хамас" днес освободи още 17 заложници, включително 14 израелци, в рамките на третата група освобождавания по споразумението за прекратяване на огъня, предаде Асошиейтед прес.

Израел обяви война на "Хамас", след като палестинската въоръжена групировка извърши нападение на негова територия на 7 октомври, при което загинаха около 1200 души, а 240 души бяха взети за заложници. По данни на здравните власти в управляваната от "Хамас" ивица Газа израелската офанзива е довела до смъртта на над 13 300 души.

Международни посредници, водени от САЩ и Катар, се опитват да удължат прекратяването на огъня, посочва АП.