Русия разкритикува вчерашно изказване на президента на САЩ Джо Байдън, който нарече държавен глава Владимир Путин "диктатор-убиец" и "разбойник".

Думите си Байдън изрече по време на събитие по повод посещението на ирландския премиер Лио Варадкар и бяха цитиран от водещи американски медии, включително CNN. 

На ежегоден официален обяд по случай Деня на Свети Патрик (почитан в Ирландия и сред ирландската общност в САЩ, чийто представител е самият Байдън - бел. ред.) в Капитолия президентът коментира военната помощ за Украйна, блокирана в Конгреса на САЩ.

В изказването си той заяви, че Путин е "диктатор-убиец, разбойник, който води неморална война срещу украинския народ".

Същевременно той призова всички присъстващи на събитието "да се противопоставят на Владимир Путин".

По-рано, по време на среща с вицепремиера, външен министър и министър на отбраната на Ирландия Михол Мартин, президентът разкритикува "бруталността на Путин и просто нечовешките неща, които той и неговите войски правят в Украйна". 

Последва официална реакция на руските власти: "Такива изрази не са от полза за държавните глави. Едва ли Америка може да се гордее с това", отбеляза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС и БТА. 

Според посланика на Русия във Вашингтон Анатолий Антонов "поредното неприемливо изказване напълно съвпада с русофобската линия на Вашингтон с неуморния ѝ стремеж да погребе двустранните връзки и да нанесе "стратегическо поражение на Русия".

"Налице е безсилие пред откровено слабите външнополитически резултати от дейността на (американската) администрация, която търпи провал след провал", написа от името на посланика в канала си в "Телеграм" дипломатическата мисия, цитирана от ТАСС.