Кметът на град в Южна Калифорния подаде оставка заради имейл, в който казва, че не вярва добър цветнокож някога да е бил убиван от местен полицай, предаде Асошиейтед прес.

Кметът на Темекула Джеймс Стюарт се извини за и каза, че има дислексия и е записал съобщението с програма, която превръща говора в текст, но не е видял добавената по случайност дума.

"За съжаление, нямах време да прочета записаното. Изобщо не съм казвал това", каза Стюарт пред местна медия.

"Казах, че не вярвам някога цветнокож да е бил убит от полицай тук в Темекула или окръг Ривърсайд. Въобще не съм казвал "добър". Не знам как се е появило", добави той.

Градът публикува снощи прессъобшение, в което се казва, че Стюарт, избран за четиригодишен мандат през 2016 г., подава оставка от поста.

Междувременно социалните мрежи в САЩ врят и кипят десет дни след смъртта на Джордж Флойд. Демонстранти, често съвсем млади хора, ги използват, за да се координират в битката си, която разпали страната и чиито пламъци стигнаха чак до прага на Белия дом, предаде Франс прес.

Двайсет и шест годишната Динанда Прамести, работеща в сферата на комуникациите, е поставила тази седмица пазарски чанти с храна по маршрута на демонстрация във Вашингтон. В столицата, както и в над 140 града на страната, десетки хиляди души критикуват полицейското насилие, расизма и социалните неравенства.

Тя се свързала група млади хора от Вашингтон, които са се запознали в "Туитър", изразявайки възмущението си ден след смъртта в Минеаполис на Флойд, 46-годишен чернокож, убит от бял полицай.

"Казаха ми, че имат нужда от храни и стоки от първа необходимост, за да помогнат на демонстрантите на терен", разказва Динанда на АФП.

Обединени под името "Бойци за свобода от oкръг Колумбия" (FreedomFightersDC), те си комуникират ежедневно в криптиран чат с други организации от американската столица, най-вече с движението "Животът на чернокожите е от значение". Координират акциите си за деня, след което ги споделят бързо със симпатизантите си чрез социалните мрежи, есемеси и бюлетини, казва на АФП говорителка на движението.

Като дават точна информация едновременно на хиляди души, "социалните мрежи се превърнаха в канал за революционни действия", смята асоциацията, чийто лозунг е "Няма ли справедливост, няма мир".

За седмица "Бойци за свобода от oкръг Колумбия" е събрало 20 000 абонати и само е набрало десетки хиляди долари за плащане на гаранциите на хората, арестувани при протестните акции в столицата.