По време на дебати в парламента днес Зейлстра каза, че авторитетът му толкова е бил накърнен от този случай, че той повече не може да остане на поста. Той заяви, че това е била "най-голямата грешка" в кариерата му.

Постът на външен министър не може да бъде поставен на карта, заяви Зейлстра.

Вчера, докато още беше министър, той призна, че е излъгал, че лично е чул през 2006 г.  Владимир Путин да говори, че имал планове да създаде "Велика Русия", в която включва Беларус, Украйна и балтийските страни.

На срещата, провела се в извънстолична резиденция на руския президент, Зейлстра присъствал като служител на енергийния гигант "Шел".

В писмено изявление вчера Халбе Зейлстра уточнява, че не е присъствал на срещата, но чул историята от човек, който е бил там. Той сметнал изказването на Путин за толкова важно от геополитическа гледна точка, че говорил за него публично и си приписал заслугата, че го е чул, за да предпази източника си.

"Начинът, по който исках да предпазя своя източник и да изтъкна посланието си за Русия, не беше разумен, това е пределно ясно", призна вчера Зейлстра.

Днес холандският външен министър трябваше да замине за Москва за разговори със Сергей Лавров.

Министърката на външната търговия и сътрудничеството за развитие Сигрид Каг временно ще отговаря за министерството на външните работи на Холандия, съобщи премиерът Марк Рюте.
По думите му Каг ще съвместява двете длъжности.