Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) приключи днес годишната си конференция в полския град Лодз с признание, че блокирането на работата ѝ от Русия я поставя в задънена улица и повдига въпроси за нейното бъдеще, съобщи Франс прес.

"Трябва да намерим решения, които да поддържат активността на организацията", призна полският министър на външните работи Збигнев Рау. Страната му е ротационен председател на организацията през 2022 г., а повечето предложения за нейната работа бяха блокирани от Русия.

Рау направи изказването си на закриването на годишната конференцията на организацията, която обединява 57 държави от три континента, представлявани от техните външни министри. ОССЕ е създадена в разгара на Студената война с цел да подобри отношенията между Запада и Изтока.

"Основната идея как да функционира организацията беше възпрепятствана от руската агресия в Украйна", добави той и подчерта, че тази година е била най-трудната в историята на ОССЕ.

След началото на войната в Украйна Москва блокира подновяването на постоянната мисия на организацията в страната, както и удължаването на друга мисия, която следи от 2014 г. конфликта между Киев и проруските сепаратисти в източната ѝ част, пише БТА.

Русия блокира също така приемането на бюджета на ОССЕ и избора на ръководни органи, за да "внесе хаос и парализа", смята Рау. Той нарече ситуацията "изключително трудна и непредвидима". "Открихме начини да поддържаме жива организацията, но тези мерки са с временен характер", призна той.

Полският министър заяви също, че в рамките на срещата не е била приета нито една обща декларация заради липса на единодушие, което е основен принцип за функциониране на ОССЕ.

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи подчерта, че ОССЕ "трябва да постигне единодушие да промени правилото за единодушие". Страната му е следващият ротационен председател през 2023 г.

"За съжаление не съществува правна основа, която позволява изключването на държава членка или промяна на правилата за функциониране", коментира Османи искането на Украйна за изключване на Русия от ОССЕ.