Властите във Варшава отказват да допуснат на полска територия руската делегация за срещата на министрите на външните работи на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), съобщи говорителят на полското външно министерство Лукаш Ясина за АФП, предаде БТА.

Годишната среща на 57-те министри на външните работи от ОССЕ, на която Полша е ротационен председател тази година, ще се състои на 1 и 2 декември в Лодз. Тази среща играе ролята на централен орган на организацията. Годишната среща дава възможност на министрите на външните работи да обсъдят и оценят ситуацията в областта на сигурността в евроатлантическия и евразийския регион, както и работата на организацията във всички нейни сфери на дейност.

На въпрос за евентуалното присъствие на руския министър Сергей Лавров в Лодз, Ясина отговори, че не се планира посещение на министър Лавров, без обаче да уточни дали на ръководителя на руската дипломация е било отказано да бъде допуснат.

След руската агресия в Украйна Полша и трите балтийски държави обявиха през септември, че са се споразумели временно да ограничат влизането на руски граждани, дори и на притежаващите европейски визи.