"Западът трябва да се подготви за евентуална ескалация на напрежението между него и Русия", заяви след днешните преговори във Виена Майкъл Карпентър, постоянният представител на САЩ в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), цитиран от Ройтерс.

Той предупреди, че "барабанът на войната се чува силно".

По-рано Русия каза, че е стигнала до задънена улица в опита си да убеди Запада да не приема Украйна в НАТО и на практика да се откаже от разширяването на алианса в Европа през последните десетилетия, отбелязва Ройтерс.

На пресконференция след днешните разговори в ОССЕ, Карпентър заяви, че Съединените щати няма да приемат разделянето на сфери на влияние или ограничаването на правата на държавите сами да избират съюзниците си.

"Сега ние се изправяме пред криза в сферата на европейската сигурност. Барабанът на войната се чува силно и реториката стана доста остра", каза постоянният представител на САЩ в ОССЕ.

Според него струпването от Русия на 100 000 военни, модерно въоръжение, артилерийски системи, системи за електронна война и муниции близо до украинската граница "повдига много въпроси за това какви са (нейните) намерения".

"Трябва да се отнесем към това много сериозно. Трябва да се подготвим за възможността там да се стигне до ескалация", каза американският дипломат. В същото време той уточни, че Вашингтон предпочита "пътя на диалога и деескалацията".