Япония е обезпокоена от факта, че американските военни в страната продължават да използват летателни апарати "Оспри" (Osprey) въпреки искането да бъдат приземени, докато бъде потвърдена тяхната безопасност, заяви днес главният секретар на японското правителство, цитиран от Ройтерс и БТА.

Хирокадзу Мацуно каза на редовен брифинг, че Токио е отправил официално искане към Пентагона за приземяване на въпросните конвертоплани.

Вчера Япония съобщи, че е поискала от САЩ да преустановят всички полети на "Ви-22 Оспри" над нейна територия, които не са спешни, след като в сряда един от тях падна край западното крайбрежие на страната. В конвертоплана е имало 6 души екипаж. Служители от японската брегова охрана съобщиха, че са извадили от морето един от членовете на екипажа, но било установено, че той е мъртъв.

В Окинава, където са базирани около половината от общо 50-те хиляди американски военнослужещи в Япония, губернаторът Дени Тамаки заяви пред репортери, че ще поиска от американските военни да преустановят всички полети с "Оспри" в Япония.

Причините за катастрофата и състоянието на другите петима от екипажа на конвертоплана все още не са известни, каза вчера говорителят на бреговата охрана Кадзуо Огава. Първоначално бе съобщено, че на борда на конвертоплана е имало осем души, но въоръжените сили на САЩ след това уточниха, че става въпрос за шестима души, добави той.

Кораб на японската брегова охрана претърсва мястото, където се предполага, че се е разбил американският военен конвертоплан "Оспри" край остров Якушима, 29 ноември 2023 г.

Снимка: Kyodo News чрез AP/БТА

"Оспри" е хибридна машина, която излита и каца вертикално като хеликоптер, но по време на полет завърта витлата си напред и лети като самолет, посочва АП. С тези машини са ставали редица злополуки, включително в Япония, където те са разположени както в американски, така и в японски военни бази.