Американски военен конвертоплан "Оспри" падна в океана близо до японския остров Якушима, предадоха световните агенции, като се позоваха на японски медии и на японската брегова охрана.

В самолета е имало 8 души. 

Японската брегова охрана и патрулни катери са открили един човек на мястото в океана близо до японския бряг, предаде Асошиейтед прес. Какво е състоянието на открития човек засега не се пояснява.

Намерени са и отломки, за които се смята, че са от падналата машина.

Японската телевизия Ен Ейч Кей съобщава за трима открити членове на екипажа на машината. Те са били намерени от рибари в района на падането на летателния апарат.

Катастрофата е станала около 14,47 ч. местно време. Местни жители съобщават, че от левия двигател на машината са излизали пламъци, преди тя да падне в океана.

Според японската телевизия Ен Ейч Кей конвертопланът "Оспри" е потеглил от американската военновъздушна база "Ивакуни" и е трябвало да отиде в американската военна база "Окинава", предаде Франс прес.

Остров Якушима, до който е паднала машината, е един от островите от архипелага Осуми в японската префектура Кагошима.

Летателният апарат "Оспри", който може да лети и като хеликоптер, и като самолет, е на въоръжение в американските военноморски сили, в силите на американските морски пехотинци и в японските сили за самоотбрана, припомня Ройтерс.

Разполагането на този тип машини в Япония породи полемика, тъй като критици казват, че хибридният летателен апарат е податлив на инциденти, но американските и японските сили казаха, че той е безопасен.

В края на август трима американски морски пехотинци загинаха в инцидент с "Оспри" в Северна Австралия, припомня Франс прес. Трима американски морски пехотинци сред 23-мата на борда загинаха при този инцидент на остров Мелвил, северно от Дарвин.