САЩ, Южна Корея и Япония се договориха да създадат консултативна група на високо равнище за противодействие на кибернетичните дейности на Северна Корея (КНДР), които според тях Пхенян използва, за да финансира незаконните си оръжейни програми, предадоха Йонхап и Ройтерс, като цитират изявление на южнокорейската президентска канцелария.

Решението е било взето предишната седмица на тристранна среща с участието на заместник-съветника по националната сигурност на Южна Корея Ин Сон-хуан, заместник-съветника по националната сигурност на САЩ за киберпространството и новите технологии Ан Нойбергер и заместник-ръководителя на японския секретариат по националната сигурност Кейичи Ичикава във Вашингтон.

Целта на новата консултативна група, която ще заседава на всяко тримесечие, е да разработи мерки за блокиране на киберпрестъпленията на Северна Корея и да подобри съвместния капацитет за реакция на трите държави срещу глобалните киберзаплахи.

Консултативният орган е продължение на споразумението, постигнато от президента Юн Сук-йол, американския му колега Джо Байдън и японския премиер Фумио Кишида по време на тристранната им среща на върха в Кемп Дейвид през август. Тогава те се договориха за създаване на тристранна работна група, натоварена с борбата със севернокорейските киберзаплахи и кражбите на криптовалута, припомня Йонхап.

По време на престоя си във Вашингтон Ин се е срещнал и с националния координатор по киберсигурност на Австралия Дарън Голди миналия понеделник и двете страни се договориха да работят за съвместно идентифициране и реагиране на общи заплахи, съобщава още канцеларията на президента Юн.