Водеща тема на днешните гръцки вестници е вчерашното заседание на Националния съвет за външна политика, в който участват представители на представените в парламента гръцки партии. Заседанието е било посветено на гръцкия отговор на споразумението между Турция и Либия за разграничаване на морските пространства, с което двете страни фактически си поделят значителна част от изключителната икономическа зона, за която претендира Атина в Средиземно море.


"Ефимерида тон синдактон" съобщава на първа страница за резултатите от вчерашното заседание на Националния съвет за външна политика с участието на представители на основните партии в страната, посветено на турските провокации и по-конкретно на оспорването на гръцките суверенни права в Средиземно море. Външният министър Никос Дендиас е казал, че заседанието е преминало в дух на единство, а вестникът коментира, че партиите са показали хладнокръвие. Гърция се е обърнала и към генералния секретар и Съвета за сигурност на ООН, а Дора Бакояни от Нова демокрация е предложила случаят със споразумението между Турция и Либия да бъде изпратен и в Международния съд на ООН в Хага. Премиерът Кириакос Мицотакис ще поиска действията на Турция да бъдат осъдени и от Европейския съвет.

За "единство в трудностите" пише и проправителственият "Филелефтерос". Според вестника на заседанието на Националния съвет за външна политика е бил потвърден непоклатимият вътрешен фронт срещу турските действия, а всички парламентарно представени партии (Нова демокрация, СИРИЗА, Движението за промяна, Гръцко решение и МеРА25) решително са подкрепили националната линия.

"Та неа" пише, че във връзка със споразумението между Турция и Либия за разграничаване на морските пространства между тях, което заличава голяма част от гръцката изключителна икономическа зона южно от остров Крит, Атина и Париж обмислят възможността там да бъде изпратен френски изследователски кораб, придружаван от френска фрегата, с което да бъдат отхвърлени турските претенции, без да бъде рискувано пряко противопоставяне между Гърция и Турция. Турция вече обяви намерение да изпрати изследователски кораби в района.

"Катимерини" публикува и интервю със сръбския президент Александър Вучич, който вчера и днес е на официално посещение в Атина. В интервюто Вучич заявява, че Сърбия и Гърция трябва взаимно "да си пазят гърба". Като приоритет сръбският президент изтъква изграждането на железопътната линия Пирея - Будапеща през Белград. Той подчертава, че Европейският съюз остава стратегическа цел на Сърбия, а на въпрос за меморандума между Анкара и Триполи заявява, че Сърбия винаги подкрепя спазването на международното право.

"Евровизия", изборите и Стефанос Циципас са били основните теми, за които гърците са правили проучване в търсачката на Гугъл през миналата година, съобщава "Катимерини". Поради многото избори, които се проведоха в Гърция - за Европарламент, за местни органи на властта и за парламент, въпросът "Къде мога да гласувам?" е бил сред най-често задаваните от гърците в интернет. Други теми, които са ги интересували, са били сериали и риалити формати. Сред личностите, които са интересували гърците през тази година, на първо място е тенисистът Стефанос Циципас, който отбеляза отличен сезон, достигна до пето място в световната ранглиста и спечели финала на ATP в Лондон.