Известен поддръжник на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп и основател на американската компания за сигурност "Блекуотър" е назован като едно от лицата зад тайна мисия, която е нарушила оръжейното ембарго срещу Либия, съобщи ДПА, като се позовава на секретен доклад на ООН.

Според група експерти на Обединените нации основателят на "Блекуотър" Ерик Принс е предложил военна операция за оказване на подкрепа на либийския военен командир Халифа Хафтар в Кайро през април 2019 г., която е трябвало да подпомогне генерала в борбата му срещу международно признатото правителство на Либия.

Докладът на ООН, който е бил представен пред Съвета за сигурност в четвъртък, е станал частично известен на ДПА в събота.

Като част от т.нар. "Операция Опус" Принс предложил да подпомогне Хафтар с въоръжени летателни апарати, разузнавателни полети и плавателни съдове, както и чрез план за отвличане и убийства на високопоставени негови противници.

В доклада се твърди, че след това Принс е прехвърлил самолети в Либия и по този начин нарушил оръжейното ембарго на ООН срещу страната, която се намира в условията на продължителна гражданска война.

Принс, бивш член на американските военноморски специални части и брат на бившата министърка на образованието на САЩ Бетси Девос, през последните години е бил в тесен контакт с Тръмп и неговите сътрудници.

ДПА съобщи за мисията още презз май, като се позова на експерти на ООН, но без да разполага тогава с информация, че Принс е бил замесен в нея.

Пратеникът на ООН за Либия Ян Кубиш се срещна с
източнолибийския военен командир Халифа Хафтар

Специалният пратеник на ООН за Либия Ян Кубиш се е срещнал в петък с източнолибийския военен командир Халифа Хафтар като част от усилията за постигане на единство между враждуващите фракции преди насрочените за декември избори, съобщи Асошиейтед прес.

На срещата, проведена в Бенгази, Кубиш и Хафтар са се съгласили, че е важно всички либийски партии да се ангажират и да съдействат за гласуването на 24 декември, се казва в изявление на мисията на ООН в Либия.

Изборите бяха насрочени въз основа на подкрепена от ООН пътна карта за разделената държава. По-рано този месец на преговори в Швейцария под егидата на Световната организация либийските делегати избраха преходно правителство.

Кубиш и Хафтар са обсъдили още начините за ускоряване на прилагането на споразумението за прекратяване на огъня, подписано миналата година, и на изтеглянето на всички чуждестранни военни сили и наемници. Според мисията на ООН двамата са разговаряли и за отварянето на ключова либийска пътна артерия - пътя по брега на Средиземно море, който свързва Триполи на запад с Бенгази на изток.

Това е първото посещение на Кубиш в Либия след назначаването му на поста специален пратеник през януари. Ден преди срещата с Хафтар той разговаря в Триполи с председателя на новоизбрания временен президентски съвет Мохамед Менфи и с други либийски политици.