Още с встъпването си в длъжност посланикът на Босна и Херцеговина в Сърбия Александър Вранеш разбуни страстите в региона, съобщава регионалната телевизия Ен 1.

След като поздрави директора на сръбската Агенция за сигурност и информация /БИА/ Александър Вулин за помощта, която оказа на студентките, които обиждаха жертвите на Сребреница и прославяха Ратко Младич, Вранеш направи оценката, че това е тяхно лично отношение, а не потенциално престъпление и обида към жертвите на геноцида и военните престъпления.

Това е тяхно лично отношение, а което е противоположно на отношението на босненския елит, каза посланикът, който получи подкрепа за тези свои възгледи от президента на Република Сръбска Милорад Додик и от сръбския член на председателството на Босна и Херцеговина Желка Цвиянович.

Студентките, които прославяха Младич, бяха изключени за три години от Университета в Сараево (УНСА), който осъди остро "недопустимото им поведение" - публикациите им в социалните мрежи във възхвала на осъдения военнопрестъпник Младич, отговорен за клането в Сребреница, и използвания от тях език на омразата ден след погребението на жертви на геноцида в Сребреница.

Двете студентки обаче получиха покана на директора на Агенцията за сигурност и информация /BIA/ на Сърбия Александър Вулин да продължат образованието си в Белград, в Академията за национална сигурност, като стипендианти на сръбската държава.

Министърът на външните работи на Босна и Херцеговина Елмедин Конакович неотдавна призова двама членове на президентството, Желко Комшич и Денис Бечирович, да сменят посланика. Комшич и Бечирович поискаха чрез министерството на външните работи среща с Вранеш, за да бъдат изяснени действията му. Досега обаче няма информация в председателството да са обсъждали въпроса.

"За съжаление, политиката на Сърбия не промени отношението си от 90-те години от това от годините на войната. Същата такава политика е в сила и сега в Сърбия и те подкрепят такива хора /които възхваляват осъдени военнопрестъпници - бел. ред./, така че им дадоха убежище. Не осъждам децата, но осъждам възрастните хора, които ги възпитават така", каза Кача Хотич от Майките от Сребреница.

Случаят с двете студентки от Факултета по криминология и изследвания на сигурността в университета в Сараево, обвинени във възхвала на осъдени за военни престъпления, нашумя миналия месец. Валентина Вуичич и Сладжана Тодич бяха обвинени и в разпространяване на междуетническа омраза в деня на 28-ата годишнина от геноцида в Сребреница - 11 юли.

Това стана след като една от тях с тениска с образа на четническия войвода Митар Максимович вдигна три пръста в Инстаграм, а другата публикува снимка на босненския сръбски командир от времето на войната Ратко Младич, осъден за геноцид и военни престъпления в Хага, на която пише: "Осъден на безсмъртие. Ти беше и ще останеш наш герой". Техни колеги от факултета и приятели реагираха на съдържанието, на което едната от студентките отговори: "Да ви бяхме избили".

Възхвалата на лица, осъдени за военни престъпления, е престъпление според законите в Босна и Херцеговина и новината отекна в целия регион.

По този повод Наташа Кандич, правозащитник и основател на Белградския фонд за хуманитарно право, написа в Туитър, че "фактът, че директорът на БИА награди две студентки за възхвала на лице, осъдено за геноцид, е в съответствие с възгледите на властите и на 99 процента от опозицията в Република Сърбия".

По същия повод коалицията от неправителствени организации Гражданска Войводина обяви, че "режимът на Александър Вучич, заедно с широко разпространения национализъм в обществото, е превърнал Сърбия в сигурна къща за военнопрестъпници и техните симпатизанти". Коалицията припомни на обществеността, че "през 2007 г. радикалът Александър Вучич говори в сръбския парламент за това, че парламентът е "сигурна къща за Ратко Младич".

"Очевидно Вучич не е помръднал и на милиметър в престъпния си ум", заяви Гражданска Войводина.

Според техните думи най-новият пример е новината, че "прословутият руски шпионин", директорът на БИА Александър Вулин, който е под санкциите на САЩ заради подозрения за международна търговия с наркотици и оръжие и близки връзки с режима на Путин, е поканил две жени, студентки, които са заплашени от затвор в Сараево, защото са прославяли осъдения военнопрестъпник Ратко Младич в деня на възпоменание на геноцида в Сребреница, да продължат обучението си в Белград, за сметка на държавата Сърбия, тоест на гражданите на Сърбия".

"След успешно обучение в Сърбия, в Академията за национална сигурност в Белград, където Вулин ще ги запише, не е трудно да си представим, че Валентина Вуичич и Сладжана Тодич ще станат младите и обещаващи надежди на "сръбския свят" - идеология, известна с производството на масови гробове. А защо не на някои министерски постове или като наследници на самия Вулин в БИА", оцени Гражданска Войводина.

От коалицията добавиха, че "само наивните, неинформираните и злонамерените могат да бъдат изненадани от подобни ходове на чудовищния режим на Вучич".

Весна Ракич Водинелич, пенсиониран професор по право, коментира, че от политическа гледна точка този ход е безпрецедентен жест, който поставя цялата страна в опасност да бъде третирана като убежище за военнопрестъпници, тоест като убежище за онези, които прославят военните престъпления. Тя припомня, че присъдата на Хагския трибунал е валидна не само в Босна и Херцеговина, но и в Република Сърбия, която прие закон за сътрудничество с Трибунала и прие юрисдикцията на този съд.