Съдът на ООН в Хага потвърди доживотната присъда на Ратко Младич за участието му в убийството на около 8000 босненски мюсюлмани мъже и момчета в Сребреница през 1995 г., предава ВВС.

Жалбата на бившия командир на босненските сърби срещу присъдата от 2017 г. за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството не бе уважена.

Избиването на толкова хора е най-голямото зверство в Европа след Втората световна война.

Все още не е ясно къде Младич ще изтърпи останалата част от присъдата си.

Апелативният състав от пет души установи, че Младич не е представил доказателства, за да обезсили предишните присъди срещу него, а председателят на съда коментира всяка една от точките.

Прокурорите поискаха Младич да бъде осъден за геноцид и в общините Фоча, Котор Варош, Ключ, Приедор, Сански мост и Власеница.

Присъдата беше забавена поради технически затруднения, които продължиха по време на цялото заседание.

Младич бе осъдил трибунала по време на изслушването му по жалби през август, наричайки го "дете на западните сили". Адвокатите му твърдяха, че той е бил далеч от Сребреница, когато се е случило клането.

Младич, известен още като "касапинът на Босна", беше един от последните изправени пред съда в Международния наказателен трибунал на ООН за бивша Югославия. Той беше арестуван през 2011 г. след 16 години в бягство.

През 2017 г. той беше признат за виновен за геноцида в Сребреница, но оправдан за геноцид по време на службата му в армията му през 1992 г., когато босненци и босненски хървати бяха изгонени от домовете си или задържани при ужасяващи условия.