Решението на Апелативния съд на Международния остатъчен механизъм за наказателни трибунали (IOMT) в Хага да потвърди доживотната присъда на бившия командир на сръбската армия на Босна и Херцеговина Ратко Младич е доказателство, че международните институции разследват и преследват престъпления в бивша Югославия показват пристрастност. Това се посочва в коментара на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова, разпространен в сряда във връзка с обвинението срещу Младич, предаде ТАСС.

Хагският трибунал вчера потвърди на последна инстанция присъдата доживотен затвор на Ратко Младич за геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления, извършени по време на войната в Босна и Херцеговина от 1992 до 1995 г.

"Присъдата на Ратко Младич за пореден път демонстрира, че дейностите на международните механизми за изправяне пред съда на виновните за престъпления по време на гражданската война в бивша Югославия на практика се характеризират с пристрастие към една от страните в конфликта", се казва в коментара.

Захарова обърна внимание на факта, че присъдата на Младич изглежда особено лицемерна на фона на оправдаването от хагското правосъдие на босненските, хърватските и косовските военни. Според Захарова дейността на международните съдебни институции, занимаващи се с войната през годините на разпадането на Югославия, подкопава усилията за възстановяване на доверието в региона.

Отличителните черти на функционирането на остатъчния механизъм и на неговия предшественик, Международния трибунал за бивша Югославия, са игнорирането на фактите и на историческия контекст на събитията, свързани с разпадането на на Югославия, и подриване на усилията за отстраняване на последиците от конфликта и възстановяване на доверието на Балканите", каза Захарова.

Тя отбеляза, че по време на процеса правата на Младич като затворник са многократно нарушавани. По-специално, в продължение на няколко години на бившия главнокомандващ не беше предоставена адекватна медицинска помощ, а заявленията за временно освобождаване на Младич за лечение в Русия или Сърбия бяха отхвърлени.

"Изхождаме от предпоставката, че дейността на Остатъчния механизъм по част от дела, касаещи бивша Югославия, трябва да бъде завършена възможно най-скоро, след което тази срамна глава от историята на международното наказателно правосъдие ще бъде затворена", обобщи Захарова.

Разбираемо Милорад Додик, сръбският член на босненското Председателство, заяви вчера: "Вижте присъдите на Хагския трибунал. Анте Готовина, Насер Орич, Атиф Дудакович и още много гледат произнасянето на тази присъда от домовете си, като свободни хора, а знаем какви престъпления извършиха срещу сръбския народ". Според Додик Хагският трибунал въздава селективно правосъдие и е довел до задълбочаване на недоверието между народите в Босна и Херцеговина.

Обратно на Москва, Анкара приветства доживотната присъда затвор за бившия босненски сръбски военен лидер Ратко Младич, предаде Анадолската агенция, на която се позова БТА.

Турското министерство на външните работи обяви, че решението на съда в Хага за доживотна присъда затвор за участието на Младич в извършването на геноцид в Босна и Херцеговина е правилно, макар то да не може да намали болката на роднините на жертвите.

Анкара определи съдебното решение като правилно и в интерес на правосъдието.За разлика от Москва, Анкара изрази надежда това решение да послужи за мира в Босна и Херцеговина и региона и да допринесе за предотвратяването на подобни престъпления в бъдеще.

Съдебното решение беше приветствано и от Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет и от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Окончателното решение на международния трибунал по делото на Младич е още една важна крачка за установяване на справедливост за жертвите, написа в Туитър Шарл Мишел.

Във външнополитическата служба на ЕС отбелязаха, че решението на съда е "възможност за лидерите на Босна и Херцеговина и на целия регион (...), за създаване на благоприятна среда за помирение, за да бъдат преодолени последиците от войните и да се изгради траен мир".