55-годишният бивш грузински президент Михаил Саакашвили се яви чрез видеовръзка от болницата на заседание на грузински съд. Бившият президент, за когото неговите привърженици казват, че е станал жертва на отравяне, изглеждаше много слаб и изтощен, отбелязва АФП. 

Заради вида му украинският президент Володимир Зеленски нареди на посланика на страната в Грузия да се върне до 48 часа за консултации във връзка с влошеното здраве на Саакашвили. Зеленски обвини Русия, че иска да убие бившия грузински президент, който е неин заклет враг, а има и украинско гражданство, предаде Франс прес. 

"Днес светът отново видя как Кремъл - посредством сегашното грузинско правителство - убива украинския гражданин Михаил Сакашвили", реагира вчера Зеленски. Той за пореден път призова Тбилиси да предаде на Киев бившия президент, за да получи необходимото лечение, припомня БТА.

Лекарите на бившия грузински президент, който тежеше 115 килограма преди да бъде арестуван, твърдят, че той е отслабнал с 60 килограма в затвора, отровен е с тежки метали и страда от анорексия и кахексия. 

Саакашвили е съден в Грузия по обвинения в злоупотреба с власт, които отхвърля като политически мотивирани.