Около 6500 жители на индонезийския остров Флорес бяха евакуирани, след като в последните дни вулканът Леуотоби Лаки-лаки бълва гъсти облаци кафеникава пепел, съобщиха днес властите, цитирани от Асошиейтед прес. Засега не се съобщава за жертви или за сериозни щети.

Връх Леуотоби Лаки-лаки, висок 1584 м, е единият от два "вулкана близнаци" в района Флорес Тимур, провинция Източна Нуса Тенгара. Другият се нарича Леуотоби Перемпуан. В последните Леуотоби Лаки-лаки се активизира. От вчера вулканът е изхвърлил газ и пепел към 40 пъти, като стълбовете пара са се издигали на височина от 500 до 1500 м.

Жителите на близките села бяха подслонени у свои роднини или в евакуационни центрове, след като миналия вторник властите повишиха степента на тревога заради вулкана до най-високото равнище.

Властите призовават местното население, както и туристите, да стоят далеч от зоната в радиус от 4 км от вулкана.

Леуотоби Лаки-лаки е един от 120-те активни вулкана в Индонезия - архипелаг с население от 270 милиона души, който се намира в района на тихоокеанския Огнен пръстен - силно сеизмична зона, където се сблъскват тектонични плочи.

Пак вчера на индонезийския остров Суматра, за втори път от декември миналата година насам, изригна вулканът Мерапи. Той избълва пепел в небето на височина от почти километър и половина. Няма данни за жертви. Домовете и растителността в близост бяха покрити с гъста пелена от вулканична пепел. От петък досега са евакуирани най-малко 100 жители. Властите предупреждават, че е възможно да изригне и лава и да засегне райони в радиус от 4 километра и половина около кратера.

Преди месец, когато вулканът също изригна, загинаха най-малко 20 души.

Вчера изригна и вулкан на полуостров Рейкянес в Югозападна Исландия. Няколкото десетки жители на Гриндавик бяха евакуирани, броени часове преди началото на изригването. Лавата погълна цели сгради. Това е петото изригване на вулкана от 2021 г. насам.