Вулкан изригна днес в Югозападна Исландия, съобщи метеорологичната служба на страната, като това е петото изригване на полуостров Рейкянес от 2021 г. насам, предаде Ройтерс.

Две къщи се запалиха днес в исландското селище Гриндавик, след като до тях стигна лава от изригналия в близост вулкан. Лавата достигна и до пристанището на градчето. Това става ясно от кадри на охранителни камери, излъчени по обществената телевизия, предаде Франс прес.

Няколкото десетки жители на Гриндавик бяха евакуирани снощи, броени часове преди началото на изригването, добавя БТА.

Снимка: AP/БТА

Рано тази сутрин бе изпратен хеликоптер на бреговата охрана, който да оцени ситуацията и точното местоположение, съобщиха от Агенцията за гражданска защита.

Снимка: AP/БТА

"Според първите снимки от наблюдателния полет на бреговата охрана от двете страни за защитните съоръжения, чието изграждане бе започнато северно от Гриндавик, се е отворила пукнатина", уточниха от агенцията.

Снимка: AP/БТА

През последните седмици властите започнаха да изграждат диги от пръст и скали, за да предотвратят стигането на лава до Гриндавик, на около 40 километра югозападно от столицата Рейкявик, но днешното изригване изглежда е пробило защитните съоръжения около града.

Метеорологичната служба на Исландия съобщи, че лавата вече се е насочила към града и е достигнала на приблизително 450 метра от него.

Снимка: AP/БТА

Въз основа на моделите на потока, ако лавата продължи да тече към града, може да са необходими няколко часа, за да достигне Гриндавик, заяви говорител на метеорологичната служба пред исландската телевизия.

Предишното изригване на полуострова започна във вулканичната система Свартсенги на 18 декември, което доведе до пълната евакуация на 4000-те жители на Гриндавик и до затварянето на спа курорта Синята лагуна - популярна дестинация за туристите.

Снимка: AP/БТА

В крайна сметка тогава Гриндавик бе пощаден, тъй като лавата си проправи път в различна посока от градчето, отбелязва Ройтерс.