Бързото нарастване на случаите на COVID-19 в Китай накара Испания и Южна Корея да се присъединят към страните, които обявиха допълнителни изисквания за посетителите от Китай, съобщи агенция ДПА, цитирана от БТА.

Испанската министърка на здравеопазването Каролина Дариас заяви днес, че пристигащите от Китай ще трябва да се подложат на тест за COVID-19 или да имат пълен набор от ваксинации, преди да бъдат допуснати в страната. Тя обаче не посочи точна дата, от която ще започне прилагането на ограниченията, като каза само, че това ще бъде решено скоро.

Мадрид обяви, че ще се опита да наложи обща политика за всички страни от Европейския съюз по този въпрос във възможно най-кратък срок.

Няколко държави, в това число Съединените щати и Италия, вече въведоха или обявиха ограничения за влизането на тяхна територия.

Южна Корея днес също съобщи, че от понеделник ще изисква от пътниците, пристигащи от Китай, да представят негативен PCR тест в рамките на 24 часа след пристигането си в страната. От четвъртък пък за всички пристигащи ще се изисква отрицателен тест, направен преди пътуването.

Япония обяви, че ще въведе подобни ограничения, а директните полети от Китай до четири големи летища в страната са ограничени.

Европейският съюз също обмисля налагането на допълните мерки. След среща по този въпрос вчера европейският комисар по здравеопазването Стела Кириакидес призова страните да преразгледат националните си мерки за наблюдение и при необходимост да ги засилят отново, като предупреди за възможни нови варианти на COVID-19.

Германският министър на здравеопазването Карл Лаутербах заяви, че въвеждането на задължителни тестове все още не е необходимо, но като ключова мярка се подготвят наблюдения за нови варианти на вируса по европейските летища. "Освен това смятам, че е много важно Европа да реагира координирано в тази ситуация", добави той.

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус прояви разбиране спрямо решението на страните да наложат задължителни тестове, тъй като липсва "изчерпателна информация от Китай". Понастоящем Китай се бори с бързо увеличаващия се брой на случаите на COVID-19. Според непотвърдени официални вътрешни оценки само през първите три седмици на декември 248 милиона души в страната са се заразили с вируса.

В същото време ввропейският комисар по здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакидис призова здравните министри на ЕС да преценят националните практики за геномното наблюдение на вируса SARS-CovV2 и да бъдат изключително бдителни с оглед на увеличаващите се случаи в Китай. Това предаде за БТА кипърската агенция КНА.

В писмо до министрите Кириакидис казва, че Европейската комисия наблюдава отблизо развитието в Китай по отношение на тревожното увеличение на случаите на COVID-19 там и потенциалното въздействие на пътуванията от Китай до държавите-членки на ЕС, когато новите китайски условия за пътуване влязат в сила в началото на януари.

Тя казва, че ще бъде важно да се прецени потенциалното въздействие на тази развиваща се ситуация и е необходимо ЕС да бъде добре подготвен, така че здравето на неговите граждани да бъде защитено.

По време на спешна среща на Комисията за здравна сигурност на ЕС (HSC), която се проведе вчера онлайн с участието на над 100 представители на държавите-членки, на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, на Европейската агенция по лекарствата и на Световната здравна организация бе демонстриран консенсус, че страните от ЕС трябва да действат координирано, "ако искаме мерките да бъдат ефективни".

В хода на онлайн срещата Кириакидис каза, че някои държави-членки са предложили мерки като случайно тестване на пътниците. Като незабавна стъпка обаче еврокомисарят предлага страните да преценят текущите си национални практики по отношение на геномното наблюдение на вируса SARS-CovV2.

В същото време Кириакидис каза, че би било важно да започне или да продължи наблюдение на отпадъчните води, което ще включва отпадни води от ключови летища.

"Ако се появи нов вариант на вируса SARS-CoV2 - било то в Китай или в ЕС - трябва да го открием рано, за да сме готови да реагираме бързо", каза еврокомисарят по здравеопазване.

С оглед на премахването на ограниченията за пътуване от Китай, което ще влезе в сила на 8 януари, Кириакидис призова всички "да останат много бдителни", тъй като надеждните епидемиологични данни или данни от тестове за Китай са доста оскъдни, общото ваксинационно покритие в Китай е ниско и не е намерено решение за еквивалентност на китайските сертификати за ваксинация или преболедуване с цифровия сертификат на ЕС за COVID-19.

На ниво ЕС, добави тя, "разработваме някои ключови послания за пътниците от ЕС, които планират да пътуват до Китай". Освен това на пътниците, идващи от Китай в ЕС, на персонала на авиокомпаниите и на летищния персонал ще бъдат изпращани съобщения, които се разработват и ще бъдат достъпни за използване през следващите дни.

В заключение Кириакидис каза, че ще продължи усилията си да се свърже с китайските власти, за да предложи всякаква подкрепа, която би могла да бъде полезна за намаляване на въздействието на сегашното огнище там.