Осем китайски самолета пресякоха тази сутрин линията, разделяща на две Тайванския проток, съобщи тайванското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

През последните години Тайван, който Китай смята за своя територия, е изправен пред почти ежедневни полети на китайски военни самолети, често в югозападната част на зоната за идентификация на въздушната отбрана на острова.

Общо 24 китайски военни самолета, включително изтребители и бомбардировачи, са били забелязани близо до Тайван във вторник сутринта от около 8 ч. (0 часа по Гринуич), съобщи министерството на отбраната, като добави, че четири китайски военни кораба също са се присъединили към "съвместен патрул за бойна готовност".

Тайвански самолети и кораби са били мобилизирани, а ракетните системи са наблюдавали китайските сили, заяви министерството, използвайки стандартна формулировка за отговора си. То добави, че поддържането на безопасността и стабилността е съвместна отговорност на всички страни в региона.

"Всяко провокативно поведение не е добро за регионалната безопасност", подчерта министерството на самоуправляващия се остров, цитирано от БТА. 

Китай никога не се е отказвал от възможността за използване на сила, за да постави Тайван под свой контрол. През април силите на Пекин организираха учения около острова в знак на недоволство от срещата на президентката Цай Ингвен с председателя на Камарата на представителите на САЩ. Тайванското правителство отхвърля претенциите на Китай за суверенитет и обещава да се защитава, ако силите на КНР атакуват острова.

Основният кандидат за президент на Тайван от опозицията обеща да отмени удължаването на задължителната военна служба от 4 месеца на 1 година, което се очакваше да влезе в сила през януари, като заяви, че ще намали напрежението с Китай и това ще направи службата ненужна.

Отношенията на демократично управлявания остров с Пекин са централен въпрос в навечерието на президентските избори на 13 януари следващата година, тъй като през последните години нараснаха опасенията от възможно китайско нападение срещу острова.

Хоу Ю-и, кандидат на основната опозиционна партия Гоминдан (Националистическа партия), заяви, че Демократичната прогресивна партия на Цай е предизвикала "опасност от война", но той ще работи за осигуряване на мир. "След като бъда избран за президент, ще работя усилено, за да гарантирам стабилността и мира в пролива. След това ще възобновя четиримесечната служба", заяви Хоу в интервю късно снощи. "Стабилността в пролива ще реши въпроса за нашата военна служба и затова ще работя усилено за осигуряването ѝ", добави той. Неговата партия традиционно подкрепя тесните връзки с Китай, докато Цай разгневи Пекин, като отхвърли позицията му, че двете страни са част от единен Китай.

Хоу се състезава с Уилям Лай от ДПП, който сега е вицепрезидент и води в социологическите проучвания.