Руски съд осъди вчера на 6 години затвор мъж, публикувал в интернет коментари, с които осъжда нахлуването на руските сили в Украйна, предаде Франс прес.

Тридесет и пет годишният Николай Фарафонов е признат за виновен за "публични призиви за извършване на терористични актове" от военен съд в руската република Коми и ще излежи присъдата си в лагер при "обикновен режим", съобщиха местни медии.

Според прокуратурата той е публикувал "видеоклипове и съобщения" с призиви за изгаряне на центровете за набиране на войници, допълва БТА.

Според неправителствената организация "Мемориал", която смята Фарафонов за политически затворник, той е имал канал в комуникационното приложение "Телеграм", в който открито е критикувал нахлуването в Украйна. В материалите си е говорил за убийства на руски войници в Украйна, за политическите репресии, за "патриотично" образование в руските училища, както и за актуални събития и проблеми в Коми.

През октомври 2022 г. той е бил глобен за "дискредитиране" на въоръжените сили заради критичен коментар, публикуван онлайн.

Хиляди хора в Русия биват осъждани на глоби и стотици - на затвор за това, че са против нахлуването в Украйна, отбелязва АФП.