Руски офицер от силите за сигурност, избягал от страната си заради несъгласие с нахлуването в Украйна, беше осъден на 6,5 години затвор, предаде Ройтерс, като се позова на информационния уебсайт "Тайга инфо".

Майор Михаил Жилин от Федералната служба за охрана е бил признат за виновен в дезертьорство и незаконно пресичане на границата от съд в град Барнаул. Освен това той е бил лишен от офицерското си звание, добавя БТА.

Чиновник в съда в Барнаул потвърди по телефона за Ройтерс, че Жилин е бил осъден, но отказа да даде повече информация.

Жилин, който работел по комуникациите в обект за сигурност в Сибир, избягал в Казахстан миналата година, след като Русия обяви мобилизационна кампания. Той пресякъл незаконно границата през гориста местност, а съпругата и децата му минали през контролнопропускателен пункт. Жилин поискал статут на бежанец в централноазиатската страна, но молбата му била отхвърлена и властите там не му позволили да замине за Армения.

Казахстан го предаде на Русия миналата година, което доведе до признаването му за виновен в дезертьорство - рядко срещан случай за офицер от силите за сигурност.

Стотици хиляди руснаци избягаха от родината си заради мобилизацията миналата година и много от тях отидоха в Казахстан. Но за разлика от тях Жилин е имал достъп до информация, смятана за тайна, поради работата си в службата, отговаряща за сигурността на руския президент Владимир Путин. Затова Москва е искала да го върне, каза семейството му миналата година.