27-годишният български гражданин Силвестър Тошев е осъден от британски съд на 18 години затвор за изнасилване на две тийнейджърки в югозападен Лондон, съобщиха от полицията в британската столица.

Присъдата е на Кралския съд на Кингстън, прочетена на 17 октомври. Преди това мъжът, който няма постоянен адрес на Острова, беше признат за виновен по двете обвинения в изнасилване от същия съд през август.

Тошев е арестуван след като 16-годишно момиче се оплаква, че е изнасилено от мъж, който се приближил до нея в автобус в Морден. Нападението било извършено в отдалечен район близо до Стоункот Хил, където той я убедил да отидат. Камера за видеонаблюдение обаче заснела изнасилването и Тошев бил идентифициран като заподозрян. На 19 януари момичето е изслушано от съда.

В рамките на разследването станало ясно, че той е свързан и с друго изнасилване - на 17-годишно момиче. Посегнал ѝ на 21 септември 2021 г. в парка Claremont Gardens в "Сърбитън" - крайградски квартал в Югозападен Лондон. Жертвата стояла близо до автобусна спирка, когато към нея се приближил Тошев, който я отвел на отдалечено място, преди да я изнасили.

За доказване на престъпленията разследващите са направили и ДНК анализ.

"Причината, поради която сте избрали млади момичета под 18 години, е била вашето сексуално удовлетворение. Те са били уязвими и сте знаели това. Възползвали сте се от тази уязвимост", каза съдия Брайънт-Херън Кей Си при прочитането на присъдата, цитирана от Metro.uk.

Прокурор Дейвид Кларк посочи, че Тошев е причинил тежки психологически травми и на двете жертви, а престъплението е утежнено от набелязването му на уязвими млади момичета, едното от които е отвлякъл.

Адвокатката на Тошев - Изабел Маккарол, посочи, че той е пристигнал в Обединеното кралство в търсене на по-добър живот след "много, много трудно детство като сирак в България".

Следовател Анди Уокър, който е участвал в разследването, коментира: "Този човек е опасен хищник, който се насочва към тийнейджърки на обществени места. Доволен съм, че нашето разследване доведе до значителна присъда "лишаване от свобода". Искам да благодаря и на жертвите за подкрепата, която оказаха по време на разследването. Това беше невероятно трудно и разстройващо преживяване за тях и се надявам този резултат да им донесе известно успокоение".

"Справянето със сексуалните престъпления и насилието срещу жени е приоритет за лондонската полиция. Надявам се, че този случай показва, че приемаме обвиненията сериозно и ще предприемем действия, за да премахнем опасните мъже от улиците на Лондон", категоричен е Уокър.