Осъденият на доживотен затвор за геноцид генерал Ратко Младич е посрещнал 77-ия си рожден ден в затвора в Хага в добро настроение, съобщи за агенция СРНА неговият син Дарко Младич.

Съпругата на генерала е заминала за Хага, за да бъде с него на рождения му ден, а внуците му са му изпратили подаръци, писма и честитки с пожелания да се върне скоро.

Ратко Младич игра важна роля във войните в Хърватия и Босна и Херцеговина през 90-те години на миналия век и командваше армията на босненската Република Сръбска от 1992 до 1996 г.

Генералът бе обвинен от Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия за геноцида в Сребреница, където през 1995 г. бяха избити около 8000 мюсюлмански мъже и момчета, и за други военни престъпления, престъпления против човечеството и нарушения на обичаите и законите за водене на война.

Младич бе арестуван в Сърбия през май 2011 г., след като се укрива 16 години от правосъдието. Неговото предаване на трибунала често бе сочено като условие пред Сърбия за получаване на помощ и сътрудничество от Европейския съюз и САЩ.

Трибуналът в Хага осъди Младич на доживотен затвор през ноември 2017 г. Неговата защита обжалва присъдата.

Дарко Младич каза, че все още се чака решението на Международния остатъчен механизъм /който пое делата на Международния трибунал след изтичане на мандата му/ за временно освобождаване на Ратко Младич, за да може да посети гробовете на свои близки в Сърбия и Република Сръбска.