Нов израелски закон, одобрен от парламента вчера, гласи, че осъдени бойци и затворници могат в бъдеще да загубят правото си на пребиваване или израелското си гражданство, предаде ДПА.

Законодателите подкрепиха с огромно мнозинство закона, който се отнася за извършителите на насилствени нападения, които получават финансова подкрепа от Палестинската автономия.

Законът предвижда и депортирането им в контролираните от палестинците райони. Той получи подкрепата на 94 от общо 120 членове на Кнесета, като 10 гласуваха против, а 16 се въздържаха от глас или отсъстваха. Законът засяга главно палестинците в контролираната от арабите източна част на Йерусалим, които често имат израелски лични карти, но рядко притежават гражданство. Голяма част от опозицията също гласува в подкрепа на този ход.

"Няма по-справедлив закон", заяви бившият заместник-министър на външните работи Зеев Елкин от Партията на националното единство. "Реалността, в която жител или гражданин на Израел взема оръжие и убива, а след това получава заплата от Палестинската автономия, е отвратителна и безумна", добави той.

Арабският законодател Ахмед Тиби обаче разкритикува закона по време на заседанието, като попита: "Убиецът на министър-председателя няма ли да бъде депортиран?" във връзка с Игал Амир, еврейски фанатик, който през 1995 г. застреля ръководителя на правителството Ицхак Рабин на митинг за мир.

Положението със сигурността в Израел и палестинските територии остава изключително напрегната. От началото на годината девет израелци и една украинка загинаха при нападения от страна на палестинци. През същия период 48 палестинци са загинали, застреляни при сблъсъци с израелската армия или след извършване на нападения.