Нападение на двама затворници срещу служители на британския затвор със строг режим "Уайтмур", източна Англия, се разследва като терористична атака, съобщи днес британската полиция, цитирана от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Делото е поето от контратерористичния полицейски отдел, допълва БТА.

Вчера сутринта двама затворници, облечени в жилетки, имитиращи пояси с взривни вещества, и въоръжени с "импровизирано хладно оръжие", атакували надзирателите. Петима от тях пострадали, но в крайна сметка успели да сломят съпротивата на нападателите и да ги задържат, се казва в съобщението.

Петимата пострадали са били изписани от болница днес.

Според Би Би Си единият от нападателите излежавал присъда за тероризъм. Някои медии го идентифицираха като Бръстъм Зиамани, на 24 години, осъден през 2015 г. заради подготвян план да обезглави британски войник.

През 2016 г. британските власти обявиха, че ще изолират радикални ислямисти в специални отделения в затвори със строг режим, за да ограничат възможностите им да влияят на други затворници, поради нарасналите опасения, че затворите са благодатна почва за радикализиране на екстремисти.