Върховният лидер на Иран, аятолах Али Хаменей призова мюсюлманските държави да спрат износа на петрол и хранителни стоки за Израел, като поиска да се прекратят въздушните удари срещу ивицата Газа, предаде Ройтерс, позовавайки се на държавни медии.

"Бомбардировките на Газа трябва да спрат незабавно, пътят на износа на петрол и храни за ционисткия режим трябва да бъде прекратен", заяви Хаменей в реч, цитирана от ирански държавни медии.

Иранските духовни лидери предупредиха Израел за потенциална ескалация на конфликта, ако той не прекрати агресията си срещу палестинския народ. А властите дадоха индикация, че прокситата на Техеран в Близкия Изток са готови да действат.

Иран твърди, че не иска войната да се разпространи. Иранският министър на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан обаче вчера посочи, че съюзниците на Техеран биха могли да предприемат по-нататъшни действия.

"Групите за съпротива няма да си мълчат пред престъпленията на ционисткия режим и на пълната подкрепа от страна на Америка за ционисткия режим", заяви той. "Те няма да чакат съвет от никого; ако обстановката излезе от контрол, нито една страна няма да бъде в безопасност от нейните последици", добави Абдолахиан в свое изказване по време на среща с емира на Катар, цитирано от ирански държавни медии.

"Ос на съпротивата" в региона

Йеменските хуси се включиха във войната между Израел и "Хамас", която бушува на повече от 1600 километра от централата им в Сана и вчера обявиха, че са изстреляли безпилотни самолети и ракети срещу Израел. Това е нов фронт за движението, което води война от осем години срещу оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция в Залива. Тези атаки подчертаха регионалните рискове на конфликта.

Хусите са важна част от "Оста на съпротивата", която се противопоставя на Израел и САЩ и извършва нападения в целия регион от 7 октомври. Лозунгът им е: "Смърт на Америка, смърт на Израел, проклятие за евреите и победа за исляма".

Подкрепяни от Иран иракски военни групировки обстрелват американските сили в Ирак и Сирия, а ливанската групировка "Хизбула" разменя огън с израелските сили на границата между Ливан и Израел. 

Хусите демонстрираха своите способности с ракети и дронове по време на войната в Йемен чрез атаки срещу Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Водената от саудитците коалиция обвинява Иран, че въоръжава, обучава и финансира хусите. Групата отрича да е прокси на Иран и твърди, че разработва собствените си оръжия.

САЩ, които са основните съюзници на Израел, разположиха самолетоносачи, за да възпират разпространяването на конфликта от Газа.

Отбелязвайки, че ракетите и дроновете на хусите бяха свалени по време на неотдавнашните атаки, Моханад Хаге Али от Центъра "Карнеги" за Близкия изток каза, че засега техните атаки представляват "по-скоро послания, отколкото реална военна заплаха". "За Израел би имало риск, ако има пълномащабно нападение с множество ракетни изстрелвания от всички посоки, което би могло да претовари противовъздушната отбрана", каза той.

Израелският съветник по националната сигурност Цачи Ханегби каза, че атаките на хусите не могат да бъдат толерирани, но отказа да отговори на запитване как Израел би могъл да им отвърне.

Саудитските опасения

В продължение на повече от година в Йемен цари относително спокойствие на фона на водените от ООН усилия за постигане на мир. Саудитска Арабия води разговори с хусите в опит да излезе от войната, тъй като Рияд се е съсредоточил върху икономическите си приоритети у дома. Атаките с ракети и дронове от страна на хусите срещу Израел обаче повишиха риска от конфликт за Саудитска Арабия.

Най-директният маршрут за дрон или ракета, изстреляни от Йемен, преминава над западната част на Саудитска Арабия близо до Червено море, преди да продължи над Йордания и да достигне Израел.

Службата за комуникации на саудитското правителство не отговори на запитване за коментар от Ройтерс относно опасенията на кралството във връзка с нападенията на хусите.

Саудитският анализатор Азиз Алгашиан каза, че Саудитска Арабия вероятно се опасява, че конфликтът ще се разпространи през нейните граници. "Смятам, че проблемът е, че тази война има потенциала да постави саудитците в позиция, в която да изглежда, че заемат страна между САЩ и Израел, и Иран", каза той. "Смятам, че саудитците искат да избегнат това", допълни той.

Саудитска Арабия и Иран, които са съответно водещата арабска сунитска и шиитска сила в региона, се споразумяха да възстановят дипломатическите си отношения по-рано тази година, което доведе до облекчаване на продължаващо от години напрежение, подклаждало конфликти в целия Близък изток.

През 2019 г. хусите поеха отговорност за атака, която временно извади от строя повече от половината от добива на петрол в Саудитска Арабия. САЩ заявиха, че Иран е отговорен за атаката, но Техеран отхвърли това обвинение.

Турция: Не може да има различен стандарт за Украйна и Палестина

Министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан заяви днес, че международната общност не може да има различен стандарт за Украйна и Палестина, предаде Анадолската агенция.

"Не може да има отделен стандарт за Украйна и отделен за Палестина, ако искаме справедлив свят, трябва винаги да се държим принципно и последователно", заяви Фидан на съвместна пресконференция днес с иранския си колега Хосейн Амир Абдолахиан, който е на посещение в Анкара.

Турският министър посочи, че случващото се в Газа е било главната точка на разговорите днес в турската столица, предаде държавната телевизия ТРТ Хабер.

"От няколко дни жителите на Газа са подложени на тежки бомбардировки и безмилостно избиване", заяви Фидан и добави, че "не е възможно да останем безмълвни пред лицето на това клане и тази жестокост".

Фидан подчерта, че Израел трябва да отстъпи от този път, по който е поел, и да сложи край на насилието.

"Израел трябва да осъзнае, че игнорирането на палестинците няма да доведе до никъде. Неприемливо е някои държави да подкрепят клането в Газа. Не искаме човешката трагедия да се превърне във война, която ще засегне страните от региона. Призоваваме всички участници да подкрепят трайния мир", каза още той.

Според турския външен министър трябва да бъде създадена платформа, където да се обсъждат различни гледни точки, ориентирани към намиране на решение.

"Вярваме, че най-подходящата платформа за тази цел ще бъде международна мирна конференция. Ние, Турция, в координация с нашите приятели сме решени да дадем своя принос за осигуряване на прекратяване на огъня и установяване след това на траен мир. Готови сме също така да поемем отговорност като гарант по време на етапа на изпълнение на споразумението", каза още турският външен министър.

Израел обеща да унищожи подкрепяната от Иран палестинска групировка "Хамас", която контролира ивицата Газа в отговор на извършените на 7 октомври нападения срещу цивилни в Южен Израел, при които загинаха 1400 души, а най-малко 240 души бяха взети за заложници. Израелските сили започнаха да бомбардират ивицата Газа и наложиха пълна блокада на анклава, като палестинските власти съобщават, че от началото на въздушните удари са били убити над 8000 души.