Унгарският премиер отхвърли и плановете на ЕС за борба с климатичните промени, като ги нарече "утопична фантазия" и каза, че "зелените" мерки са отговорни за повишаването на цените на енергията в Европа.

"Здравият разум е от едната страна, а фантазията - от другата. И утопичната фантазия ни убива - това е и проблемът с цените на енергията", каза Орбан при пристиганеато си в Брюксел за срещата на върха на ЕС.

Унгарският премиер Виктор Орбан отхвърли примата на европейското право над националните законодателства на държавите членки, предаде Ройтерс.

Така той изрично взе страната на Полша, коментирайки темата за върховенството на закона.

"Фактите са много ясни: Приматът на правото на ЕС изобщо не се споменава в договора (за Европейски съюз)", каза Орбан пред репортери и нарече идеята за налагане на санкции срещу Полша "нелепа".

Той обвини европейските институции, че "заобикалят правата" на националните парламенти и правителства и "променят договора (за ЕС) без да имат каквато и да било легитимна власт да правят това".

Според анализатори и Европейската комисия основната причина за високите цени на електроенергията в Европа е покачването на цената на газа, а пазарът на въглеродни емисии в ЕС е допринесъл за до една пета от поскъпването на тока, отбелязва Ройтерс.

Брюксел предложи пакет от нови политики за климата, който ще трябва да бъде обсъден и одобрен от страните от ЕС преди да влезе в сила.