Това предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА, като се позова на говорителя на Путин, Дмитрий Песков.

Песков пояснил, че Путин, който е на визита във Виена и там ще обсъжда темата за Украйна с председателя на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Дидие Буркхалтер, е изпратил писмо до председателката на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко. В него той прави предложение за отмяна на постановлението на Съвета на федерацията от 1 март 2014 г.

Предложението на Путин е с цел норрмализиране на положението и уреждане на кризата в източните райони на Украйна, както и във връзка с началото на тристранните преговори по този въпрос, поясни Песков.

"Решението на Путин е "първата практическа стъпка, откакто руският президент официално подкрепи изложения от Украйна мирен план", заяви украинският президент Петро Порошенко, цитиран от Ройтерс и БТА.

Русия нееднократно изтъкваше необходимостта от водене на преговори между Киев и властите на самопровъзгласилите Донецка и Луганска народни републики. В събота Владимир Путин обяви, че поддържа решението на украинския си колега Петро Порошенко за прекратяване на огъня. Той обаче предупреди, че без практически действия, насочени към началото на преговорен процес, планът на Порошенко за разоръжаване и край на кризата в Украйна няма да е реалистичен.

В Донецк се състояха неофициални предварителни консултации, след които проруските сепаратисти обявиха прекратяване на огъня до 27 юни, до когато е в сила и прекратяването на огъня, обявено в петък от Петро Порошенко.