Продължават консултациите по предложението на Франция за началото на преговорите за присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз. За днес е предвидена среща на министър-председателя Димитър Ковачевски с лидера на Алианса на албанците Зиядин Села, пише "Независен вестник".

В изявление пред медиите вчера премиерът Ковачевски потвърди, че е провел телефонен разговор със Села и обяви, че вероятно ще му представи днес френското предложение.

В петък започнаха широки консултации по френското предложение, първо с коалиционните партньори в правителството, някои от които вече се изказаха положително за предложението, а някои се очаква да го направят.

Вчера премиерът Ковачевски се срещна и с лидера на най-голямата опозиционна партия Християн Мицкоски. За ВМРО-ДПМНЕ френското предложение е неприемливо. Мицкоски каза след срещата, че е предложил на Ковачевски два варианта - да отхвърли предложението и ВМРО-ДПМНЕ да се откаже от искането за предсрочни парламентарни избори или ако Ковачевски смята, че предложението гарантира идентичността му, в част от заключенията на първата междуправителствена конференция между Северна Македония и България да бъдат заличени членове 11 и 14. (Член 11 от протокола е член, който определя, че няма преговори до промяна на Конституцията и вписването на българите в тях, а член 14 се отнася до протокола, който е част от втората междуправителствена конференция, който съдържа исторически, образователни въпроси и промяна на учебници.)

Френското предложение беше разгледано вчера и от Съвета за сигурност, свикан от президента на Северна Македония Стево Пендаровски. След пресконференцията държавният глава заяви, че френското предложение е приемливо. С приемането на предложението, както каза той, вдигаме българската блокада, продължила повече от две години, и позволяваме официалното започване на преговорите след 17 години чакане. Включен е процес на скрининг, който е задължителна фаза преди преговорите по клъстерите - главите, и най-важното, както каза той, е македонската идентичност да не бъде подкопана от нищо, защото фундаменталното определение за македонския език в предложението има чиста формулировка без бележки под линия.

Френското предложение пристигна в страната в четвъртък, след което премиерът Ковачевски обяви широк процес на консултации с правителствената коалиция, президента на страната, парламента, опозицията, както и с гражданския сектор, експерти и широката общественост в страната.

Снощи в Скопие имаше протести срещу френското предложение. Част от протестиращите издигнаха палатки пред сградата на правителството, а други пристигнаха със своите коли, съобщава вестник "Република", цитиран от БТА.

Както бе обявено предварително, част от гражданите ще останат пред сградата на правителството, а днес протестът ще продължи отново в 19 часа, пише скопският вестник. Голям брой граждани участваха снощи във всенародния протест, който се проведе под мотото "Ултиматум - Не, благодаря".

Според протестиращите отричането на правото на самоопределение и обуславянето на европейската интеграция на Република Северна Македония с приемане на едностранно заличаване на културно-историческите особености и едностранно непризнаване на езика не е част от критериите за членство в ЕС, нито правило между страните-членки.

Снощи участниците изпратиха послания срещу френското предложение и призиви то да не се подписва, пише "Република".