През последните дни сирийската арабска армия (САА) на Асад, очевидно подкрепяна от професионален чуждестранен ресурс, бавно и методично изтласква ислямистите от все повече територии, доскоро контролирани от тях.

Картите са достатъчно красноречиви сами по  себе си.

Територии, контролирани от правителството и различни опозиционни групи преди 2 години, през април 2015 г.

Актуална карта от последните дни, август 2017

С просто око се вижда, че правителството на Асад е увеличило подконтролните територии няколко пъти, както за сметка на "зелените", известни доскоро като "умерени" бунтовници, така и най-вече за сметка на изтласкването на крайните ислямисти от ИД.

Докато през 2015-2016 година  САА си осигуряваше тила, смилайки вътрешните анклави на бунтовниците, през последните няколко месеца, след решителния успех със завземането на частта от Алепо, контролирана от зелените и всякакви ислямистки групи, тя бавно и методично си възвръща контрола над централните части от страната, някои от които все още под контрола на ислямистите.

Ако погледнем картата, виждаме, че пред правителствената армия стоят две непосредствени задачи.
Едната е с повече "имиджов" компонент и е свързана с деблокирането на многострадалния анклав Деир Ез Зор.

Деир Ез Зор - сирийският Ленинград.


Вижда се, че за разлика от хаотичните действия отпреди 2 години, в момента зад планирането на военните операции очевидно стои сериозен мозъчен тръст и хаотичните разнопосочни опити отпреди 2 години са заменени от добре разчетени, малки, но неумолими постъпателни действия.
Според нас е доста вероятно в следващите дни или седмици да станем свидетели на решителен удар и разблокиране на анклава на Ефрат. Въпросът е дали това ще стане откъм плацдарма южно от Ракка, контролиран от САА или от направлението Палмира, където след завземането на големия оазис Сукна от правителствените сили, вече няма голяма база на ИД по пътя към Деир.

Втората голяма задача на правителствените части е "смилането" на ивицата, все още контролирана от ИД в централната част на страната.

Дейр Ез Зор също е важен транспортен пункт към Ирак и има своето значение с нефтените полета около града, но връщането на контрола над централната част на страната, което е в ход в последните месеци (виж картите), ще върне на правителството тамошните обширни нефтени и газови находища и кладенци, а това ще укрепи финансите на републиката.

Заради недостатъчните за всеобща операция ресурси на САА, вероятно ще видим първо един от двата варианта: разсичане на стесняващата се ивица, контролирана от ИД на 2, 3 или повече анклава, които постепенно да бъдат унищожавани, или след укрепване на фланговете на доста издължените коридори за снабдяване сирийската армия да опита бърз деблокиращ удар към Дейр Ез Зор.

Във всички случаи, намиращия се временно в корейска сянка сирийски конфликт се доближава до края на първата си част - унищожаването на квазидържавата на т. нар. Халифат.