Германската разузнавателна служба БНД напоследък е подложена на немалко критики. Обвиняват я например, че не е предвидила завземането на властта от талибаните в Афганистан, или пък че е подценила бързината, с която ислямистите наложиха контрол в столицата Кабул.

Самокритиката не е чужда и на самото БНД, което е било изненадано от събитията. В продължение на години достъпът до разузнавателна информация в Афганистан бил добър, службата е разполагала със солидна мрежа в страната, а резидентурата ѝ в Кабул е била една от най-големите в света. Някои от местните контакти на разузнаването съществували от десетилетия.

Операция "Летен дъжд"

Но един факт остава слабо познат и до днес: германските шпиони са били много активни в Хиндукуш още през 80-те години на миналия век - търсели са контакти с ислямистките въстаници-муджахидини в Афганистан, някои от които по-късно са се присъединили към талибаните. Операцията "Летен дъжд" е имала за цел да подпомага съпротивата срещу съветските окупационни войски в страната и едновременно с това да събира сведения за оборудването и дееспособността на съветската армия.

През декември 1979 година съветските войски нахлуват в Афганистан - малко преди това в Кабул е убит просъветски настроеният министър-председател и чрез преврат на власт идва Хафизула Амин. В Москва се опасяват, че Амин може да се съюзи със Запада и да потърси помощ от НАТО, за да укрепи властта си. Така се стига до съветската военна интервенция в Афганистан.

Следва кървава деветгодишна война, водена от Съветския съюз и неговите афганистански помагачи срещу "муджахидините", която взима безброй жертви и превръща милиони афганистанци в бежанци, които търсят убежище в съседните страни, предимно в Пакистан.

В средата на 1980-те години западните тайни служби, и най-вече американското ЦРУ, започват да оказват подкрепа на афганистанските въстанически отряди, доставяйки им оръжия и друго оборудване.

През лятото на 1985 година Германия очевидно взима решение също да се включи в подпомагането на афганистанските въстаници, и то чрез тайна акция, за която обществеността не бива да узнава. С нейното осъществяване е натоварено БНД.

На 30 август 1985 година ръководството на BND задейства пазената в пълна тайна операция "Летен дъжд", а на 19 декември същата година е осъществена и първата помощна доставка: 5 500 чифта ботуши, 1 800 войнишки куртки и 12 700 вълнени пуловери. Пратката е била предадена чрез упълномощен от БНД посредник в присъствието на водещи представители на афганистанската съпротива, сред които и Гулбудин Хекматияр, който днес е водач на групировката "Хизб Ислами".

През следващите години БНД извършва мащабни доставки в Хиндукуш - също и медикаменти, спални чували, палатки, носилки, печки, минотърсачи, уреди за нощно виждане, ножове, високопроходими мотоциклети, мощни ударни бормашини, радиостанции, гумени лодки, полеви болници. Помощта обаче не е само материална - БНД транспортира тежко ранени афганистански бойци за лечение в Германия.

Не само "от хуманитарни съображения"

Подаръците от Германия се доставят до Пакистан със самолети на Бундесвера, и само в единични случаи със служебния самолет на БНД. Оттам разпределението им сред афганистанските въстаници е поето от пакистанската разузнавателна тайна служба (ISI). За по-ефективното провеждане на операцията БНД основава и конспиративно подразделение в Пешавар в западната част на Пакистан, на границата с Афганистан.

"Операция "Летен дъжд" има за цел да окаже подкрепа на въстаниците в Афганистан", се казва в един документ на БНД от септември 1987 година. Продължаването ѝ било "целесъобразно и наложително от хуманитарни съображения". Освен това операцията укрепвала афганистанската съпротива и обслужвала интересите на демократичните държави, се уточнява още в записката.

Разузнаването обаче не се е ръководело само от хуманитарни подбуди, а е обслужвало и "интересите на Федерална Република Германия, свързани с нейната сигурност". Надявало се е да събере ценни сведения за съветското военно оборудване, тъй като в Афганистан съветската армия е използвала модерна военна техника, отчасти непозната в детайли на НАТО до този момент. Със съдействието на муджахидините БНД получава достъп до такава военна техника, която е била прехвърляна в Германия за допълнително проучване.

Отрезвяваща равносметка

В хода на операцията е разкрита и схема за лично облагодетелстване: високопоставен служител е отклонявал средства с помощта на фалшифицирани фактури. Става дума за фирма в Мюнхен, чрез която се набавяли медикаменти за "Летен дъжд". Тя е издавала фактури за завишени суми, като е използвала анонимна банкова сметка в Швейцария, представяйки я за сметка на БНД. След като измамата е разкрита, въпросният служител и един негов някогашен съученик са подведени под отговорност, а на БНД са причинени щети за 82 000 германски марки.

В началото на 1990-те години БНД прекратява тайната си операция. Дори от гледна точка на самите шпиони тя не е много успешна. В края на 1987 година самата служба прави отрезвяваща равносметка: "От операцията 'Летен дъжд' за БНД досега не се очертава някаква сериозна разузнавателна полза", гласи оценката. Независимо от това службата е продължила да поддържа контактите си с афганистанските бунтовници и с пакистанските тайни служби.

Текстът е публикуван ТУК