Специалният докладчик на ООН Франческа Албанезе, отговаряща за правата на населението в палестинските територии, заяви и днес пред Съвета за човешките права на световната организация, че според нея израелската военна кампания в ивицата Газа, започната на 7 октомври миналата година, се равнява на геноцид, и призова страните членки на ООН незабавно да наложат на Израел санкции и оръжейно ембарго, предадоха Ройтерс и БТА.

Израел, който нямаше представител на заседанието на Съвета за човешките права на ООН в Женева, Швейцария, отхвърли твърденията ѝ. Албанезе представи пред съвета своя доклад, озаглавен "Анатомия на един геноцид".

"Намирам, че има разумни мотиви да се вярва, че прагът, индикиращ, че са били извършени актове на геноцид срещу палестинците в Газа, е достигнат", каза тя, посочвайки числото от над тридесет хиляди палестинци, загинали досега в крайбрежната територия от началото на израелската офанзива преди близо половин година. Данните за палестинските жертви се подават от здравното министерство на контролиращата ивицата Газа радикална палестинска групировка "Хамас".

"Призовавам страните членки (на ООН) да спазват своите задължения, които започват от налагането на оръжейно ембарго и санкции за Израел, като по този начин се гарантира, че случващото се сега няма да се повтори занапред", заяви още специалният докладчик.

Израелската дипломатическа мисия в Женева обяви, че войната на нейната държава е срещу ислямистката групировка "Хамас", а не срещу цивилните палестинци, и уточнява, че тя е била предизвикана от нападението на бойците на радикалното движение на израелска територия на 7 октомври. По израелски данни тогава са убити около 1200 души, повечето от които цивилни, и са взети 253 заложници.

"Вместо да търси истината, този специален докладчик се опитва да пригоди слаби аргументи към своето изопачено и вулгарно тълкуване на действителността", заяви израелското представителство в ООН.

Ройтерс посочва, че Албанезе е сред десетките независими експерти по правата на човека, упълномощени от ООН да докладват или съветват по специфични глобални въпроси или кризи, като нейните възгледи не отразяват мнението на световната организация като цяло.