Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова Азербайджан и сепаратистките сили на Нагорни Карабах, подкрепяни от Армения, "незабавно да прекратят сраженията" в оспорвания регион, който се превърна в сцена на най-тежки сблъсъци от 2016 година, предаде Франс прес.

Гутериш твърдо призовава страните в конфликта незабавно да спрат сраженията и да намалят напрежението, а също и без бавене да започнат преговори, се посочва в комюнике на говорителя му Стефан Дюжарик.

САЩ ще положат усилия за спиране ескалацията на конфликта

САЩ следят внимателно развоя на ситуацията в Нагорни Карабах и ще се опитат да спрат ескалацията на конфликта между Армения и Азербайджан, заяви снощи на брифинг в Белия дом американският президент Доналд Тръмп, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

"Следим развоя на ситуацията много внимателно. Това са скорошни събития, знам за тях ( . . . ) В този регион имаме добри отношения с много страни ( . . . ) Ще видим дали можем да да спрем това", каза Тръмп.

Вчера отново избухнаха сражения между сили на Армения и Азербайджан за отцепническия район Нагорни Карабах, който се намира в Азербайджан, но се управлява от етнически арменци. Тези най-ожесточени сблъсъци между двете страни от 2016 г. съживиха опасенията от нестабилност в Южен Кавказ, който е коридор за тръбопроводи, транспортиращи петрол и газ за световните пазари, отбелязва Ройтерс. 

Сепаратисткият регион Нагорни Карабах съобщи вчера, че 16 негови военнослужещи са били 

убити и над 100 ранени при сблъсъците с азербайджански част, предаде Ройтерс.

Петима членове на едно азербайджанско семейство са били убити вчера при артилерийски обстрел, съобщи главният прокурор на Азербайджан, предаде Франс прес.

Международният червен кръст призова страните в конфликта да пазят живота на цивилните и инфраструктурните обекти, както повелява международното законодателство, съобщи ДПА.

Служители на Червения кръст работят в района от 1992 година, за да помагат на хората, които живеят край демаркационната линия между Армения и Азербайджан, и да посредничат между страните, замесени в конфликта, припомня ДПА.