Агенцията на ООН за бежанците съобщи във вторник, че дава най-високата си награда на бившата германска канцлерка Ангела Меркел за усилията й да посрещне повече от 1 милион бежанци - предимно от Сирия - в Германия, въпреки някои критики както у дома, така и в чужбина.

"Д-р Меркел показа какво може да се постигне, когато политиците предприемат правилни действия и работят за намиране на решения на световните предизвикателства, вместо просто да прехвърлят отговорността на други", каза в изявление службата на върховния комисар на ООН за бежанците.

Матю Солтмарш, говорител на Върховния комисариат на ООН за бежанците, посочи пред репортери, че "под ръководството на тогавашния федерален канцлер Меркел Германия прие повече от 1,2 милиона бежанци и търсещи убежище през 2015 г. и 2016 г., което, както си спомняте, беше пикът на конфликта в Сирия, а в други части имаше смъртоносно насилие на света."

"Д-р Меркел помогна да се подчертае тежкото положение на бежанците в световен мащаб", казо ще Солтмарш

Решението на Меркел да пусне толкова много мигранти даде тласък на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" и доведе до протести. Тя също беше критикувана от някои правителства, че е твърде приятелски настроена към бежанците, когато някои държави партньори на Европейския съюз затваряха граници за бежанци и търсещи убежище.

Наградата включва награда от 150 000 долара. Очаква се Меркел да пътува до Женева следващия понеделник, за да получи наградата, каза Солтмарш. Излъчени бяха и четирима регионални победители.

Наградата "Нансен", която се присъжда ежегодно от базираната в Женева агенция, е с парична премия на стойност 150 000 долара. Тя носи името на Фритьоф Нансен - норвежки полярен изследовател и хуманитарен работник, който през 1922 г. получава Нобеловата награда за мир.

Наградата "Нансен" отличава лица, групи или организации, които надхвърлят задълженията си, за да защитят бежанци, други разселени лица и хора без гражданство.

Повече от 60 лауреати са получили наградата, откакто е основана през 1954 г. в чест на Фритьоф Нансен, който е първият комисар за бежанците в Обществото на нациите - предшественик на ООН

Получател през 2021 г. беше Асоциацията за хуманитарно развитие Джеел Албена в Йемен за подкрепата й за разселените йеменци.