Бившият канцлер на Германия Ангела Меркел е била критикувана многократно за политиката си спрямо Русия. Досега тя се отнасяше сдържано към руската инвазия в Украйна и сега отново се изказа така по въпроса, пише stern.de.

По време на откриването на фондация "Хелмут Кол" Меркел говори не само за своя предшественик Кол. В речта си тя коментира и руската агресия срещу Украйна и президента на Русия Владимир Путин.

"Човек трябва да се отнася сериозно към думите му", каза бившият канцлер. "Да се отнасяме сериозно към думите, да не ги отхвърляме като блъф, а да ги разглеждаме сериозно - това в никакъв случай не е признак на слабост или отстъпчивост, а на политическа мъдрост."

По този начин, каза тя, може да се запази и дори да се изработи пространство за маневриране.

Хелмут Кол притежаваше тази далновидна мъдрост - каза Меркел. Във връзка с войната в Украйна бившият канцлер каза още: "Днес Кол би направил всичко, за да защити и възстанови суверенитета и целостта на Украйна." Същевременно обаче той би се стремил отношенията с Русия да се възстановят, разбира се, не самостоятелно, а винаги в консултация с всички партньори от ЕС и НАТО.

Тя отправи критики към Путин и руската инвазия. Агресивната война "разрушава основите на всичко, за което общността на държавите, включително бившия Съветски съюз, а по-късно и Русия, се бяха договорили в рамките на Парижката харта за сигурност в Европа ". Да се направят правилните изводи от това сега е трудна задача, каза тя. Меркел не коментира собствената си политика спрямо Русия, пише "Щерн".

В интервю за "Шпигел" през юни - една от най-големите ѝ изяви след края на канцлерския ѝ мандат - Меркел вече веднъж коментира войната в Украйна. Тогава липсваше самокритичност. Тя определи конфликта като "голяма трагедия" и се запита дали е можело да бъде предотвратен. "За щастие, опитах достатъчно. Много е тъжно, че не се получи", каза тогава Меркел.

След началото на руската война срещу Украйна бившият канцлер е обект на критики за политиката си спрямо Русия. Обвиняват я, че се е сближила с Путин - въпреки неговата лъжливост. Представител на Германския съвет за външна политика я обвини, че заради източногерманския си произход е разбирала логиката на руската политика и е забелязвала, когато Путин я е излъгал. Въпреки това тя не си е направила никакви изводи от това. "Вместо това в крайна сметка тя действаше опортюнистично, в интерес на собствената си власт и на германската икономика." Представители на широк кръг от партии, сред които СвДП и ХДС/ХСС, призоваха Меркел да обясни политиката си спрямо Русия, припомня "Щерн".

Според "Зюддойче Цайтунг" тази реторика на Меркел "звучи по-скоро като курсът на канцлера от ГСДП Олаф Шолц, отколкото като реториката на лидера на ХДС Фридрих Мерц за доставка на оръжие на Украйна.

Меркел сега "много внимава да не коментира политически въпроси, може би и защото настоящата енергийна криза, свързана с войната, не на последно място е последица и от нейното управление", пише изданието и допълва, че Меркел затова е "скрила коментарите си за войната и мира зад риторичен трик".

Междувременно се появи и реакция на реакция на бившия украински посланик в Германия Андрий Мелник (същият, който преди време нарече канцлера Шолц "обиден лебервурст"), който постави в Twitter смайли и написа: "Трудно е да се повярва: бившият канцлер, който направи възможна агресията на Москва срещу украинците с годините на уют за Путин, безсрамно философства за това "как ще бъде възможно отново да се развият нещо като отношения с Русия".

В същото време Олаф Шолц в интервю за "Нойе Оснабрюкер Цайтунг" потвърди отказа си да достави на Украйна съвременни бойни танкове.

"Германия няма да изпрати съвременни западни танкове в Украйна, докато и други партньори не направят същото.

Германия подкрепя Украйна по най-добрия възможен начин и същевременно прави всичко възможно, за да предотврати пряк конфликт между НАТО и Русия. Това е в основата на всички решения. Това е и в съответствие с волята на огромното мнозинство от гражданите", каза Шолц.

Според канцлера дебатът за танковете напълно пренебрегва факта, че кръговият обмен също така позволява да бъдат доставени на Украйна повече от 100 бойни танка и бойни машини на пехотата.

Партньори като Чешката република и Словакия, Румъния и Гърция прехвърлят произведени в Източна Европа танкове в Украйна, където те могат да бъдат използвани незабавно, тъй като логистиката, боеприпасите, резервните части и необходимото ноу-хау са налице, каза той.

"Постепенно попълваме запасите на нашите партньори със западно оборудване", каза Шолц, след което изрази изненада, "че някои критици се държат така, сякаш Германия доставя само каски".