ООН и британското правителство съобщиха, че ще организират среща на върха за климата на 12 декември, когато се навършват 5 години от сключването на Парижкото споразумение за климата, предаде Франс прес.

Проявата ще бъде организирана от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и британския премиер Борис Джонсън. На нея ще участват "най-амбициозните световни лидери", отдадени на каузата за борба с климатичните промени, се казва в комюникето.

Не е ясно дали срещата ще бъде виртуална.

"В разгара сме на извънредно положение в областта на климата и нямаме време за губене", заяви в комюнике Гутериш и добави, че са необходими бързи и решителни действия.

Активисти срещу климатичните промени откриха на 19 септември в Ню Йорк огромен часовник, показващ колко малко време остава преди глобалните температури да станат критично високи. С това беше сложено началото на седмицата за климатични действия в американския мегаполис, предаде фондация "Томсън Ройтерс".

Дигиталната инсталация показва, че остават 7 години и 102 дни преди средните температури в света, при сегашните норми на въглеродни емисии, да достигнат 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалната епоха, каза Ган Голан - артист и активист, който е съавтор на часовника.

Климатичния часовник ще работи през цялата климатична седмица. Тя представлява международна среща на високо равнище, организирана от НПО "Клаймит груп", съвместно с град Ню Йорк и ООН. През тази седмица ще има дискусии, прожекции на филми и пърформънси на тема глобално затопляне. Много от проявите ще са виртуални заради пандемията от коронавирус.