Потенциални мерки срещу забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) са били сред въпросите, обсъдени в Ирак на среща на високо равнище между турски и иракски официални представители, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на иракското министерство на външните работи.

Двете съседки имаха трудни връзки през последните години, тъй като Анкара засили трансграничните операции срещу ПКК в планинските райони на Северен Ирак. Ирак заяви, че операциите нарушават неговия суверенитет, но Анкара казва, че трябва да се защитава и предупреди за възможни нови нахлувания, отбеляза Ройтерс, на която се позова БТА.

Турският външен министър Хакан Фидан, министърът на отбраната Яшар Гюлер и началникът на разузнаването Ибрахим Калън се срещнаха вчера в Багдад с иракския външен министър Фуад Хюсеин и високопоставени представители на службите за сигурност.

Турция приветства решението на иракския Съвет за национална сигурност да признае ПКК за "забранена организация в Ирак", се посочва още в изявлението на външното министерство на Ирак.

В съвместно изявление на двете страни след срещата се заявява, че по време на разговорите те са "подчертали, че организацията ПКК представлява заплаха за сигурността както на Турция, така и на Ирак" и че присъствието ѝ в Ирак "е нарушение на иракската конституция", отбелязва Асошиейтед прес.

Служител на турското министерство на отбраната заяви по-рано в четвъртък, че турските и иракските официални представители ще обсъдят "развитието на общо разбиране за борбата срещу тероризма", напомня Ройтерс. Той посочи още, че служители на турската армия са провели през уикенда разговори със свои иракски колеги по "мерки за повишаване на сигурността на цивилното население" в региона, където Турция провежда операции.

Според публикация на в. "Аш шарк ал аусат", цитирана от ТАСС, по време на посещението на турската делегация в Багдад са били водени преговори с иракските власти за военна операция на Турция срещу ПКК. Вестникът твърди, позовавайки се на свои източници, че иракското правителство е готово да подкрепи Турция в провеждането на "най-мащабната военна операция" в северните райони на Ирак. Според публикацията иракските власти са одобрили създаването на широка 30-40 км буферна зона в северните райони на кюрдския автономен район, подобна на тази, която турската армия иска да създаде в Сирия, в замяна на сделка, засягаща водните и енергийните ресурси. Изданието твърди, че Багдад също така е признал за основателни опасенията на Анкара, че кюрдите са способни да попречат на реализацията на иракския проект "Път за развитие".

Иракското правителство все още не е коментирало официално публикацията, посочва ТАСС.

ПКК, която е обявена за терористична групировка от Турция, САЩ и Европейския съюз, води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., коствала живота на над 40 000 души. Конфликтът дълго време се водеше главно в селските райони на Югоизточна Турция, но в последно време е съсредоточен повече върху планините на полуавтономния регион Кюрдистан в Северен Ирак. От 2019 г. Турция провежда редица трансгранични операции срещу ПКК в Северен Ирак с кодово име "Лапа".

На срещата в четвъртък е била обсъдена също и подготовката за планираната визита на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Багдад, която се очаква "след свещения месец Рамазан", посочват от иракското външно министерство.

Очаква се Ердоган да посети Ирак през април, след местните избори в Турция на 31 март и след ислямския свещен месец Рамазан. В съвместното изявление се казва, че официалните лица се надяват посещението да представлява "качествена промяна в отношенията между двете приятелски съседни държави".