Арестът на френския пенсионер, заподозрян в убийството вчера на трима кюрди и раняването на още трима души в Париж, днес беше удължен, предаде Франс прес.

Ден след атаката парижката прокуратура съобщи, че към разследването за убийство, опит за убийство, насилие с оръжие и нарушения на закона за оръжията са добавени и "расистки подбуди за деянието".

Заподозреният каза на разпит, че е действал така, тъй като е расист. Шейсет и девет годишният бивш влаков машинист стрелял няколко пъти близо до кюрдски културен център в оживен търговски квартал на френската столица.

Обезвреден от присъстващи преди намесата на полицията, мъжът, извършвал вече нападения с оръжие в миналото, заяви при разпит, че е действал, защото е "расист", съобщил на АФП неназован източник, запознат със случая.

В близост до заподозрения, леко ранен по лицето, е открито куфарче с "два или три заредени пълнителя, кутия патрони 45-и калибър с най-малко 25 патрона в нея", добавил източникът. Използван бил "видимо употребяван" четирийсет и пет милиметров пистолет Колт 1911, бил на въоръжение в американската армия.

По последни данни са убити трима души - една жена и двама мъже, един мъж е сериозно ранен, а други двама - по-леко.

Според Кюрдския демократичен съвет във Франция (КДС-Ф) убитата жена, Емине Кара, е била ръководителка на Движението на кюрдските жени във Франция. Кара подала молба за политическо убежище, която е била "отхвърлена от френските власти", заяви пред репортери вчера говорителят на КДС-Ф Ажит Полат.

Според организацията двамата загинали са Абдулрахман Кизил, "обикновен кюрдски гражданин", и Мир Первер, кюрдски художник, признат за политически бежанец и "преследван в Турция заради изкуството си".

Източник от полицията е потвърдил за АФП самоличността на Емине Кара и Абдулрахман Кизил.

Тази сутрин префектът на парижката полиция Лоран Нуниес прие лидери на кюрдската общност.

Поклонението пред жертвите в Париж, в което участваха няколко хиляди души, в ранния следобед прерасна в насилие, казаха журналисти от АФП от мястото. Преобърнати са били поне четири автомобила, от които най-малко един е бил подпален. Подпалени са били и контейнери за боклук. Няколко десетки демонстранти хвърляха димки срещу полицаите, които отговориха със сълзотворен газ. Няколко от демонстрантите викаха "Да живее съпротивата на кюрдския народ".

Хипотезата за терористична атака на този етап от разследването се изключва, което предизвиква неразбиране и гняв в КДС-Ф. "Фактът, че нашите сдружения са взети на прицел, говорят за терористичен и политически характер" на нападението, заяви Ажит Полат след срещата си с префекта на столичната полицият. "Няма никакво съмнение, че това са политически убийства", допълни той.

По данни на префектура на полицията в Марсилия в мирно шествие в града днес са участвали 1500 души.