Турският президент и израелският премиер си размениха остри реплики задочно заради конфликта в Газа. 

Пръв започна Реджеп Тайип Ердоган, който заяви, че израелският премиер Бенямин Нетаняху не е по-различен от Адолф Хитлер и свърза израелските атаки в Газа с отношението към еврейския народ от страна на нацистите, предадоха Ройтерс и БТА.

Бенямин Нетаняху не е по-различен от Адолф Хитлер, каза Ердоган. "Нетаняху е по-богат от Хитлер и получава подкрепа от Запада. Всякаква подкрепа идва и от Съединените щати. И за какво? До момента са убити повече от 20 000 жители на Газа", допълни още турският президент.

Обвиненията Ердоган отправи по време на събитие в Анкара. Той повтори критиките си към подкрепата на Запада за Израел, като заключи, че това прави западните страни съучастници.

"Те говорят лошо за Хитлер. Но каква е разликата между Нетаняху и Хитлер? Направо ще ни накарат да ни залипсва бившият германски фюрер", каза Ердоган.

Той неколкократно е обвинявал Нетаняху във "военни престъпления" във връзка с ударите на Израел в ивицата Газа и е призовавал за изправянето му пред международен съд.

Турският президент заяви още, че Турция е готова да приеме учени и университетски преподаватели, които са изправени пред преследване заради възгледите си за конфликта в Газа.

Ердоган заяви, че именно Израел са терористите. Турция пък е сред държавите, които не смятат "Хамас" за терористична организация.

Малко по-късно израелският премиер Бенямин Нетаняху отвърна на нападките на Ердоган.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който извършва геноцид срещу кюрдите и хвърля журналисти в затвора, е последният човек, който трябва да проповядва морал на другите, му отвърна израелският премиер, цитиран от Ройтерс и БТА.