Украйна приключва с подготовката си за контраофанзивата срещу руските сили и до голяма степен е готова за нейното изпълнение, заяви днес украинският министър на отбраната Олексий Резников, предаде Ройтерс.

"Щом имаме Божията воля, подходящи метеорологични условия и решение от страна на командирите, ще го направим", каза Резников по време на онлайн брифинг. Той обаче не уточни точна дата.

Киев се надява, че планираната контраофанзива ще промени динамиката на конфликта, който не стихва, откакто Русия нахлу в страната преди 14 месеца.

Москва държи под контрол обширни територии в източните, южните и югоизточните части на страната. В ежедневната си сводка за развитието на войната украинските военни съобщиха, че Бахмут остава в центъра на бойните действия.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг тази седмица заяви, че чуждестранните съюзници и партньори на Киев са доставили почти всички обещани бойни машини на Украйна. Днес испанската министърка на отбраната Маргарита Роблес Фернандес заяви, че шестте танка "Леопард 2А4", обещани от Мадрид на Украйна и изпратени по-рано този месец, са пристигнали в Полша.

Украйна е получила голямо количество модерна техника, в това число оръжия, които ще бъдат използвани като "железен юмрук", заяви Резников и добави, че обучението на украинските войници за усвояване на западно оборудване продължават.

Хиляди украински войници се обучават на Запад как да използват на бойното поле новата военна техника, която Киев получава, отбелязва Ройтерс.